Küme örtüleme ve uygulama alanları ve küme örtüleme yaklaşımı ile bir uygulama
Set covering and applications areas and an application with set covering approach
- Tez No: 103964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVRİYE GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Set Covering, Set Partitioning, Set Packing, Integer Programming. Total Page Numbers: 141 Ankara-April 2001 IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
KÜME ÖRTÜLEME VE UYGULAMA ALANLARI VE KÜMEÖRTÜLEME YAKLAŞIMI İLE BİR UYGULAMA BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME(MBA) YÜKSEK LİSANS TEZİ Özkan BALİ ÖZET Bu çalışma, bir 0-1 tamsayılı programlama tipi olan küme örtüleme formülasyonu ve yaklaşımı hakkındadır. Küme örtüleme yanında küme bölünme ve küme paketleme formülasyonlarından bahsedilmiştir. Küme örtüleme formülasyonuna yönelik çözüm teknikleri ele alınmıştır. Küme örtüleme, gerçek dünya problemlerinde uygulama alanları bulmuştur. Çalışmada, politik faaliyetler, dağıtım ve rotalama, yangın musluklarının yerleştirilmesi, tesis yerleşimi, uçuş mürettebatı planlama, personel tur planlama, bilgi çıkarma, vardiya planlama, personel planlama, montaj hattı dengeleme, acil durumlar için yerleştirme problemlerinde küme örtüleme yaklaşımının kullanımı üzerinde durulmuştur. Küme örtüleme yaklaşımını kullanarak K.K. Lojistik Komutanlığında bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada amaç, 3, 4 ve 5. Kademe depolar arasındaki mevcut toplam mesafenin iyileştirilmesidir. Mevcut durum için 3 çeşit iyileştirme yapılmıştır. Birinci olarak, (3.-4.) ve (4.-5.) kademeler için ayrı modeller kurulmuş ve iyileştirme yapılmıştır. İkinci olarak, (3.-4. ve 5.) kademeler arası toplam mesafe iyileştirilmiştir. Üçüncü olarak, savaş veya kriz durumu düşünülerek (3. ve 5.) kademeler arası iyileştirme yapılmıştır. Tez Danışmanı: Doç.Dr. Çevriye GENCER Anahtar Kelimeler : Küme Örtüleme, Küme Bölünme, Küme Paketleme, Tamsayılı Programlama. Sayfa Adedi : 141 Ankara-Nisan 2001
Özet (Çeviri)
SET COVERING AND APPLICATIONS AREAS AND AN APPLICATION WITH SET COVERING APPROACH BAŞKENT UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION THESIS Özkan BALİ ABSTRACT This thesis discusses set covering formulation and approaches, which is 0-1 integer programming. Set partitioning and set packing formulations are also mentioned besides set covering approach. Solution techniques for set covering formulation are handled. Set covering has been widely applied in real world problems. For example; political districting, delivery and routing, locating fire hydrants, facility locations, flew crew scheduling, personnel tour planning, information retrieval, shift scheduling, personnel planning, assembly line balancing, covering location for emergency situations are issues that require using set covering formulation. Set covering approach is used a study done for K.K. Logistic Commands. The objective in work is to improve the present total distance among 3,4,5 level warehouses. Three kinds of improvements are made for the present situation. The first, it was improved and set the models for (3.-4.) and (4.-5.) levels. The second, it was improved total distance among (3.-4. and 5.) levels. The third, it was done improving between (3. and 5.) levels in war and crisis situations. Supervisor: Assoc.Prof. Çevriye GENCER