Güvenli yapı üretiminde alternatif konut yapım sistemleri
Alternative methods of residential construction systems according to the production process of secure structures
  1. Tez No: 104143
  2. Yazar: OYA EBRU KILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem Güvenliği, Yapım Sistemleri, Konut Yapılan vıı, Earthquake resistance, Construction system, Residential Structures Vlll
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET güvenli yapi üretiminde alternatif konut yapim sistemleri Bu çalışmada, güvenli yapı kavramı çerçevesinde çeşitli konut yapım sistemleri ele alınmaktadır. Güvenli yapı kavramı, çeşitli doğa olaylarının oluşma riskinin daha yüksek olduğu bölgelerde, bu doğa olaylarına özgü bir tanımlama içermektedir. Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinin deprem oluşma riski taşıdığına bağlı olarak, güvenli yapı kavramı ülkemizde yapının depreme karşı güvenli olma özelliğini ifade etmektedir. Evrensel olarak benimsenmiş deprem güvenliği, yapıların depremden, hasar görmeyeceği anlamını taşımamaktadır. Bunun gerçekleşmesi, ekonomik olmadığı gibi, kuramsal olarak da olanaklı değildir. Çağdaş deprem güvenliği anlayışı, hafif bir deprem esnasında yapıda hiç bir hasar olmamasını, orta büyüklükte bir depremin onarılabilecek nitelikte hafif hasarla atlatılmasını, büyük bir depremde ise oluşacak hasara rağmen can kaybına yol açacak nitelikte göçme olmamasını amaçlamaktadır. Yapı üretim sürecinde, yapının depreme karşı güvenli olma özelliğini etkileyen kriterler belirlenerek, çeşitli yapım sistemleri bu doğrultuda ele alınmaktadır. Bu bağlamda yapım sistemi özellikleri, taşıyıcı sistem, taşıyıcı sistem malzemesi, yapı elemanlarının birleşim özellikleri ve son olarak yasal düzenlemeler üzerinde durulmakta ve çeşitli konut yapım sistemleri bu kriterlere bağlı olarak incelenmektedir. Taşıyıcı sistem malzemesine göre sınıflandırılan konut yapım sistemlerinin ele alınmasındaki amaç, herhangi bir sistemin depreme karşı dayanıklılığını kanıtlamak değil, yapının depreme dayanıklı olmasını sağlayan ilkeler doğrultusunda üretilmesi olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ALTERNATIVE METHODS OF RESIDENTIAL CONSTRUCTION SYSTEMS ACCORDING TO THE PRODUCTION PROCESS OF SECURE STRUCTURES In this research, the concept of secure structures is defined and according to this basic definition, various residential construction systems are studied. The concept of secure structures has a specific definition varying according to the natural matters in such areas that have the maximum risks of natural disasters. Being aware of the fact that nearly the whole of our country has the risk of an earthquake, this concept states the building being secure against earthquake effect. Contemporary earthquake safety approach zero damage to be occured through out the building during a small magnitude earthquake, a repairable damage during a medium one and an acceptable damage that does not consist of serious structural damage leading human life casuality. During the construction process, systems should be handled according to the criterias that affect the buildings security against an earthquake. From this point of view the research deals with the construction system characteristics, the structural system and its materials, the composition of the construction elements and legal procedures as a whole. The purpose of dealing with the residential construction systems that are classified according to the structural system materials shouldn't be taken as merely proving the resistance of a specific system against the earthquake. It should be more likely to assist the entire construction process of the buildings, following the principles that provide this resistance against earthquake effect