Ankara koşullarında aspir (catrhamus tinctorius L.) çeşit ve hatlarında farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
The Effect of sowing time on yield and yield components of some safflower (carthamus tinctorius L.) cultivars and lines under Ankara conditions.
- Tez No: 104338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BAŞALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Safflower (Carthamus tinctorius L. ), sowing time, plant length, lateral branch number of plant, head number per plant, seed number per head, seed yield per decare, 1000 seed weight, oil ratio. n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KOŞULLARINDA ASPİR ( Carthamus tlnctorius i.) ÇEŞİT ve HATLARINDA FARKLI EKİM ZAMANLARININ VERİM ve VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Şakir SAKİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Dilek BAŞALMA 2000 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülen bu araştırma; aspir çeşit ve hatlarında, farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Dinçer 5-154 aspir çeşidi, PI 250536, PI 250540, PI 251982 ve PI 301055 hatları materyal olarak kullanılmış ve 10 Mart, 24 Mart, 7 Nisan ve 26 Nisan tarihlerinde Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme deseninde dört tekerrürlü olarak ekilmişlerdir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; çeşitler arasında bitki boyu 78.981- 83.219 cm, bitkide yandal sayısı 5.831- 6.725 adet, bitkide tabla sayısı 11.363- 14.550 adet, tabla çapı 2.706- 2.853 cm, tabladaki tohum sayısı 42.181- 48.575 adet, dekara tohum verimi 228.336- 250.575 kg, iç oram % 46.600- 48.494, kabuk oram % 51.506- 53.400, bin tohum ağırlığı 39.805- 48.340 g ve yağ oram % 54.125- 55.438 arasında değişmiştir. Ekim zamanlarına göre; bitki boyu 70.715- 92.840 cm, bitkide yandal sayısı 6.160- 6.755 adet, bitkide tabla sayısı 11.125- 15.105 adet, tabla çapı 2.625- 2.878 cm, tabladaki tohum sayısı 40.400- 49.570 adet, dekara tohum verimi 167.289- 274.135 kg, iç oram % 46.900- 48.315, kabuk oram % 51.685- 53.100, bin tohum ağırlığı 43.651- 46.918 g ve yağ oram % 53.000- 55.300 arasında belirlenmiştir. 10 Mart ve 24 Mart ekim zamanlan ve PI 301055, PI 250540 aspir hatları incelenen özellikler yönünden en iyi sonuçlan vermişlerdir. 2001, 57 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Aspir (Carthamus tinctorius L. ), ekim zamanı, bitki boyu, bitkide yandal sayısı, tabla sayısı, tabladaki tohum sayısı,dekara tohum verimi, bin tohum ağırlığı, yağ oram.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT of SOWING TIME on YIELD and YIELD COMPONENTS of SOME SAFFLOWER ( Carthamw tinctorius L. ) CULTTVARS and LINES UNDER ANKARA CONDITIONS ŞakirŞAKİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor Assoc Prof. Dr. Dilek BAŞALMA This research was carried out to find out effects of different sowing times on yield and yield components of safflower cultivar and lines, at the Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Ankara in the year of 2000. Dinçer 5-154 safflower cultivar, PI 250536, PI 250540, PI 251982 and PI 301055 lines were used as material and sown in different four sowing times of 10 March, 24 March, 7 April and 26 April. Field trial was laid out in Randomized Blocks in Split Plots with four replications. According to the results of research; means of plant length, lateral branch number of plant, head number per plant, diameter of head, seed number per head, seed yield per decare, kernel ratio, husk ratio, 1000 seed weight, oil ratio in cultivar and lines were changed between 78.981- 83.219 cm, 5.831-6.725, 11.363- 14.550, 2.706- 2.853 cm, 42.181- 48.575, 228.336- 250.575 kg, 46.600- 48.494 %, 51.506- 53.400 %, 39.805- 48.340 g, 54.125-55.438 % respectively. Means of plant length, lateral branch number of plant, head number per plant, diameter of head, seed number per head, seed yield per decare, kernel ratio, husk ratio, 1000 seed weight, oil ratio between sowing times were varied in 70.715- 92.840 cm, 6.160-6.755, 11.125- 15.105, 2.625- 2.878 cm, 40.400- 49.570, 167.289- 274.135 kg, 46.900- 48.315 %, 51.685- 53.100 %, 43.651- 46.918 g, 53.000- 55.300 % in order. 10 and 24 March sowing times gave better results than other sowing times for examinated traits in PI 301055 and PI 250540 safflower lines. 2001, 57 pages.