Nevşehir-Kozaklı yöresinde yetiştirilen şekerpancarının (Beta vulgaris L.) bor statüsü
Boron status of sugar beet (Beta vulgaris L.) grown in Nevşehir-Kozaklı district
- Tez No: 104349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nevşehir - Kozaklı yöresi, şekerpancarı yaprak ayası, yaprak sapı, yumru, toprak, bor durumu
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada Nevşehir-Kozaklı yöresinde yetiştirilen şekerpancarı bitkisinin bor içeriği ile toprakların bor kapsamlarını belirlemek amacıyla 48 adet toprak örneği ile toprak örneklerinin alındıkları yerlerden şekerpancarı yaprak ayası, yaprak sapı ve yumru örnekleri alınarak analizleri yapılmıştır. Yöre topraklarının genel olarak killi ve killi tınlı bünyeye sahip, hafif alkali reaksiyonlu, tuzsuz, fazla ve çok fazla kireçli, organik madde bakımından yetersiz olduğu belirlenmiştir. Yöreden alınan toprak örneklerinin %37.5'inin az düzeyde toplam azot içerdiği belirlenirken, örneklerin tamamının P ve K içeriklerinin yeterli ve fazla olduğu belirlenmiştir. Toprakların yarayışlı B içeriklerinin 1.02-10.11 mg kg“1 arasında değişim gösterdiği, alınan toprak örneklerin %47.92'sinin yeterli, %31.25'inin fazla, %20.83'ünün ise çok fazla düzeyde B kapsadıkları belirlenmiştir. Şekerpancarı bitkisinden alınan yaprak ayası örneklerinin yaklaşık %4'ünde N ve K noksan iken örneklerin tamamının P kapsamlarının noksan olduğu belirlenmiştir.Şekerpancarı bitkisinin yaprak ayası B kapsamları 44.10-120.62 mg kg”1 arasında değiştiği, yaprak ayası bor kapsamlarının tüm örneklerde yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Şekerpancarı bitkisinin yaprak sapı B kapsamlarının 15.82-32.96 mg kg' yumru örneklerinin B kapsamlarının ise 6.58-18.7 mg kg'1 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Toprak ve yaprak ayası B kapsamları yeterli düzeyde olmasına rağmen yumru örneklerinin %16.16'sında B noksanlığında meydana gelen şekerpancarı öz çürüklüğü belirlenmiştir, öz çürüklüğü görülen yumruların B belirlenmiştir. kapsamlarının 6.58-8.50 mg kg arasında değiştiği
Özet (Çeviri)
In this research; in order to determine the content of boron both in sugar beet and in the soil at Nevşehir-Kozaklı district, soil, sugar beet leaf blade, petiole and root samples were taken from 48 diffirent province and analyzed. The character of the soils in this district is determined as clay and clay loam in texture, slightly alkaline, non saline, high and very high calcareous, and insufficent in organic matter. It was determined that 37.5 % percent of the soil samples insufficient in N and, all the soils have sufficient and high in P and K contents. It was also determined that the content of extractable B is varied between 1.02-10.11 mg kg“1, and 47.92% of the soil samples have sufficient, 31.25 % high and, 20.83% very high B levels. While in the 4% of the sugar beet leaf blade samples have insufficient in N and K, all the sample were insufficient in P. mIt was determined that the B content of sugar beet leaf blade is varied between 44.10-120.62 mg kg”1, also the content of boron in leaf blade in all the samples is determined as sufficient. The content of B: in petiole of sugar beet is varied beetwen 15.82-32.96 mg kg“1, while in the samples of root is varied between 6.58-18.70 mg kg”'. However B in the soil and leaf blade is determined as sufficient, heart rot was determined in the 16.16% of the root samples, meaning that B is insufficient level. The content of B in the roots that shown heart rot is varied between 6.58-8.50 mg kg"1. Key Words : Nevşehir - Kozaklı district, sugar beet leaf blade, petiole, root, soil, boron status