Tokat ili merkez ilçesi tarım işletmelerinde elma üretimiyle ilgili hastalık ve zararlılarla mücadelenin ekonomik analizi
The Economic analysis of controlling disease and pest which is apple production at farms in Tokat provice
- Tez No: 104353
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma üretimi, tarımsal mücadele ilaçlan, Coob-Douglas üretim fonksiyonu, Apple production, pesticides, Cobb- Douglas proution function
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOKAT İLİ MERKEZ İLÇESİ TARIM İŞLERMELERİNDE ELMA ÜRETİMİYLE İLGİLİ HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELENİN EKONOMİK ANALİZİ Osman Orkan özer Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi AnaBilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet Erkuş Bu araştırmanın amacı, Tokat İli Merkez İlçesi pazara yönelik elma üretimi yapan üreticilerin hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemlerini Cobb-Douglas üretim fonksiyonuyla analiz edilmesidir. Araştırmada pazara yönelik elma üretimi yapan 51 işletmeye anket uygulanmıştır. Araştırmada anket ile elde edilen veriler ve konu ile ilgili kaynaklar değerlendirilmiştir. Araştırma alanında üretim faktörlerinin meyvecilik üretiminde yoğun olarak kullanıldığı saptanmıştır. Üreticilerin hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemleri içinde sadece tarımsal mücadele ilaçlan hakkında bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Elma üretiminde 725,4 kg/da ilaç atıldığı saptanmıştır. Bu miktarın Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu tespit edilmiştir.. Üreticilerin %99 mücadele ilaçlarını bayilerden temin etmektedirler. Bu da üreticilerin ilaç tercihlerinde bayilerin ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. İncelenen işletmelerin işletme grupları itibariyle fiziki tesis masrafları ile üretim masrafları hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre birim üretim maliyeti 89957,6 TL/Kg hesaplanmıştır. Tarım işletmelerinin ilaç talebinin tahmininde, bir üstlü fonksiyon olan Cobb-Douglas üretim fonksiyonu kullanılmıştır. Buna göre işgücü, arazi varlığı, tarımsal mücadele ilaçlan, gübre ve IX. YÜKSEKÖĞRETİM KOS^ O»makine çekigücü için parametre değerleri hesaplanmıştır. Araştırma sonucuna göre üretim elastikiyeti birden büyük bulunmuştur.(l,3765) İşletmelerden anketle toplanan sınırlı verilere dayalı olarak ekonomik analizler ile ortaya konan sonuçlar, tarımsal mücadele ilaçlarının aşın kullanımının kontrol edilmesine yönelik politikaların saptanmasına yardımcı olabileceği gibi, üreticilerin sürdürülebilir tarım ile organik tarım yöntemlerine geçmelerine yardımcı olacak önemli bulgular sağlamaktadır. 2001, 60 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ECNOMIC ANALYSIS OF CONTROLLING DİSEASE AND PEST WHiCH IS APPLE PRODUCTION AT FARMS ÎN TOKAT PROVICE Osman Orkan Özer Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economy Supevisor: Prof. Dr. Ahmet Erkus The aim of this study, wasto analyse the control methods used by the fanners to diseases and pests in Tokat provice. This analyse was done with Cobb-Douglas produtoin function. In this research, survey is applied in the 51 farms which is product apple. In this research, datum handled with the survey and sources related with the subject were evaluated. It was detected that producing factors in the research area were used intenstively in the fruit producing. It is observed that farmers were only knowledgable pesticides amongs control methods to diseasses and pests. Pesticides were applied 724,4 kg/da in apple producing. It was detected that this rate is very high average then that of Turkey. %99 of the fanners bought pesticides from suppliers. This showed suppliers were effective in the pesticide buying behaviour of the farmers. According to the results unit producing cost was 8995,6 TL/kg. In the guess of pesticides demand of the farms, Cobb-Douglas production function was used. Land existence, pesticides, fetilizers and machine pullpower, paremeters were calculated. According to the reultsu of this research production elasticits was found to be larger then. ( 1.3765)Results handled with economical analyses bused on limited data getting with survey, may help determinatial of the decisions to prevent excescive pesticide consumption. In addition, the results presented importont findings for farmers for adapting sustainanble agriculture and organic farm techniques. 2001,61