Hafik ilçe merkezi'nin coğrafi etüdü
Geographical study of Hafik district center
  1. Tez No: 446225
  2. Yazar: AYKUT CAMCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Hafik İlçe Merkezi, Kızılırmak, Göç, Tarım ve Hayvancılık, Hafik Gölü, Hafik District Center, Kızılırmak, Migration, Agriculture and Stock Raising, Hafik Lake
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırma sahası İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde Sivas ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Kızılırmak havzası içerisinde yer alan Hafik ilçesi Sivas-Erzincan E-88 karayolu üzerinde kurulmuştur. Sivas şehrinin 37 km doğusunda yer alan ilçenin kuzeyinde Almus (Tokat) ilçesi ile Sivas'ın Doğanşar ilçesi, güneyinde Kangal, doğusunda Zara, batısında Sivas Merkez ilçesi, kuzeybatısında ise Yıldızeli ilçeleri yer almaktadır. İlçe yüzölçümü 2382 km² olup, bunun 55.83 km²'si ilçe merkezini oluşturmaktadır. İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1276 m'dir. Yeryüzü şekilleri bakımından fazla engebeli olmayıp, İç Anadolu Bölgesinin yeryüzü şekilleri ile genel bir benzerlik göstermektedir. Jeolojik bakımdan genç yaşlı birimler yer almaktadır. Hakim iklim tipi karasal iklim olup, bitki örtüsü bozkırdır. İlçenin en önemli akarsuyu Kızılırmak'tır. İlçe nüfusu 2014 yılında 9053 kişi olup, bunun 2924'ü ilçe merkezinde, 6129'u da köylerde yaşamaktadır. Aritmetik nüfus yoğunluğu 3,8 kişi/km²'dir. İlçe köyleri ve ilçe merkezi özellikle 1990 yılından sonra yoğun şekilde dışarıya göç vermiş ve nüfusu günümüze kadar azalma göstermiştir. İlçe merkezinin yoğun göç vermesinde sanayi olmaması ve Sivas şehrine yakın konumda bulunması etkili olmuştur. İlçe merkezinde temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçe merkezinde gelişme gösterecek en önemli doğal kaynak Hafik Gölü'dür. Turizm açısından önemli bir değere sahip olan göl ve çevresi özellikle hafta sonları Sivas ve Hafik ilçe merkezi için önemli bir dinlenme alanıdır.
Özet (Çeviri)
The research fileld of the study is located in, upper part of Kızılırmak of Central Anatolia Region, the borders of Sivas city. Hafik district located in Kızılırmak basin was established near E -88 main road between Sivas and Erzincan. The district where North Almus district(Tokat) and Doğanşar district of Sivas in its , Kangal in its South, Zara in its east, Sivas city in its west and Yıldızeli district in its northwest located. is located 37 km of Sivas city The square measure of the district is totally 2382 km² and 55.83 km² of the field forms the center of the distirict.The altitude above sea level of the centre of the district is 1276.it isn't too rough for landforms but it shows general features of the Central Anatolia Region's landforms.Old and young units are ranged as geology.Dominant climatic type is continental climate and vegetation is steppe.The most important river of the district is Kızılırmak. The population of the district was 9053 in 2015 and 2924 of the population live in centre of the district and the others live in villages. Arithmetical population density is 3,8 people/ km²'both the centre and the villages of the district emigrated especially after 1990 and its population has been decreasing so far. Not having industry and its distance from Sivas city were effective the centre of the district to emigrate.The main sources of living are agriculture and raising livestock.The most important natural source making progress in the district is the lake of Hafik. The lake and its neighbourhood having an important role for tourism are resting place for especially Sivas and the centre of Hafik at weekends.