Yalova civarındaki yamaç duraysızlıklarının uzaktan algılama tekniği ile incelenmesi
Investigation of the slope instabilities in the Yalova region using the remote sensing technique
- Tez No: 104364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KAYABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Remote sensing, Geographic Information System, Digital elevation model, Data of Digital Geology, Yalova, Instability of slope
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YALOVA CİVARINDAKİ YAMAÇ DURAYSIZLKLARININ UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ Mustafa Kemal TÜFEKÇİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kamil KAYABALI Bu çalışmada, Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi yardımı ile Yalova ilinin (Bursa G22 el ve d2) potansiyel heyelan alanlarının saptanması amaçlanmıştır. Uydu veri analiz tekniklerinin kullanıldığı yöntemde (çoklu regresyon, temel bileşen, band kombinasyon vb. analizler) bitki örtüsü ve zemin haritası üretilmiştir.' Sayısal arazi verilerinin (yamaç eğimi ve yönelimi) uydu verileri ile entegrasyonu Coğrafi Bilgi Sisteminde sağlanarak potansiyel heyelan alanları belirlenmiştir. Uygulanan tekniğin kullanılabilirliğini belirlemek amacıyla da hava fotoğrafları ve arazi çalışmaları ile elde edilen olmuş heyelan alanları ile karşılaştırması yapılmıştır. Tekniğin büyük oranda (%75) uygulanabilir olduğu görülmüştür. Uygulanamayan (%25) bölümü etkileyen faktörler uydu görüntüsü çözünürlüğünün düşük olmasından kaynaklanmaktadır. 2001, 76 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi, Sayısal arazi modeli, Sayısal Jeoloji verisi, Yalova, Yamaç duraysızlığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ''Investigation of the Slope Instabilities in the Yalova Region using the Remote Sensing Technique " Mustafa Kemal TÜFEKÇİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kamil KAYABALI The object of this study is to delineate the potential areas of slope instability in the general province of Yalova (quarters of G-22-cl and d2) using the remote sensing and G.I.S techniques. Vegetation and soil maps were created using the remote sensing tecniques such as multilinear regression, principal component and band combination. Digital elevation data were jointly combined with those of remote sensing final products to generate the potantial unstable areas. A comparison was made between the result of remote sensing and G.I.S. techniques and the actual landslide cases determined from the areal photography. It was found that the technique utilized in this study is as efficient as 75 % to locate the potentially unstable areas. The areas where the technique does not yield satisfactory result are attributed to the low resolution of the remote sensing data. 2001, 76 pages