Aksu ve Kasaba bölgelerinin mollusk faunası ile miyosen stratigrafisi (Batı Toroslar)
Miocene stratigraphy of Aksu and Kasaba regions with molluscan fauna (Western Taurids)
- Tez No: 104377
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER TANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Miyosen, Batı ve Orta Toroslar, Aksu bölgesi, Kasaba bölgesi, Mollusca, Gastropoda, Pelecypoda, Scaphopoda, Stratigrafi, Paleontoloji, Paleoekoloji, Paleocoğrafya, Jeokimya, Mediterranean, Merkezi Paratetis, Burdigaliyen, Langiyen, Eggenburgiyen, Ottnangiyen, Karpasiyen, Badeniyen, Oymapınar kireçtaşı, Altınkaya formasyonu, Aksu formasyonu, Miocene, Western and Central Taurids, Aksu region, Kasaba region, Mollusca, Gastropoda, Pelecypoda, Scaphopoda, Stratigfaphy, Paleontology, Paleoekology, Paleogeography, Geochemistry, Mediterranean, Central Paratethys. Burdigalian, Langhian, Eggenburgian, Ottnangian, Karpatian, Badenian, Oymapmar limestone, Altinkaya formation, Aksu formation IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
ÖZET Doktora Tezi AKSU VE KASABA BÖLGELERİNİN MOLLUSK FAUNASI İLE MİYOSEN STRATİGRAFİSİ (BATI TOROSLAR) Yeşim İSLAMOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Güler TANER Batı ve Orta Toroslarda, Aksu ve Kasaba bölgelerindeki mollusk faunası içeren Miyosen yaşlı birimlerde yürütülen bu çalışmada, Gastropoda sınıfından 81, Pelecypoda sımandan 56 ve Scaphopoda sınıfından 1 adet olmak üzere toplam 138 adet Mollusca faunasına ait tür ve alt tür belirlenmiştir. Bunlardan 3 tanesi Gastropoda sınıfına ait yeni tür olarak tanımlanmıştır. Türlerin paleocoğrafik ve kronostratigrafik yayılımlannm incelenmesi sonucunda, Mediterranean bölgesine ait örneklerin yanısıra Merkezi Paratetis faunasına da rastlanılmış ve çalışma sahalarının Üst Burdigaliyen - Langiyen sırasında Merkezi Paratetis'e benzer ortam koşullan sunduğu düşünülmüştür. Böylece, Mediteranean katlan ile beraber Merkezi Paratetis katlarının birlikte kullanılması gerektiğine karar verilmiştir. Buna göre; Aksu bölgesinde resifel -^nasif kiretaşlanndan oluşan ve sığ denizel özellikli Oymapmar kireçtaşının yaşı Üst Burdigaliyen- Langiyen = Ottnangiyen- Karpasiyen - Alt Badeniyen, ilk kez bu çalışmada tanımlanan ve karasal-acı su-denizel özellikli Alunkaya formasyonunun yaşı Üst Burdigaliyen-Langiyen= Ottnangjyen-Karpasiyen-Alt Badeniyen; Kasaba bölgesinde sığ denizel özellikli Uçarsu formasyonu Üst Burdigaliyen= Üst Eggenburgiyen-Karpasiyen, yine sığ denizel özellikli Kasaba formasyonu Langiyen= Alt Badeniyen yaşlı olarak kabul edilmiştir. Yalnızca Aksu bölgesinde yayılım gösteren ve karasal- sığ denizel özellikli olan Aksuformasyonu ise Alt Tortoniyen yaşlı olup, sadece Mediterranean ile korele edilebilir durumdadır. İncelenen mollusk kavkılarının bir kısmı Özerinde mineralojik ve elementer bileşimleri ile 8180 ve 813C izotoplarım belirlemeye yönelik paleoekolojik amaçlı çeşitli jeokimyasal deneyler uygulanmıştır. Buna göre, kavkılardan elde edilen jeokimyasal sonuçlar ile birlikte faunanın paleoekolojik özelliği Üst Burdigaliyen-Langiyen sırasında Aksu bölgesindeki denizel ortamın Kasaba bölgesindekine göre daha düşük tuzluluğa sahip olduğunu göstermektedir. 2001, 290 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis MIOCENE STRATIGRAPHY OF AKSU AND KASABA REGIONS WITH MOLLUSCAN FAUNA (WESTERN TAURIDS) Yeşim ISLAMOGLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Güler TANER In this study, which was carried out in the Miocene aged units including molluscan fauna of Aksu and Kasaba regions of Western and Central Taurids, Total 138 species and subspecies (81 from Gastropoda, 56 from Pelecypoda and 1 from Scaphopoda) were determined. 3 of them belonging to Gastropoda Class were determined as new species. In a the result of examining of paleogeographic and chtronostratigraphic widespreading of the taxa, Besides the species belonging to the Mediterranean region, The species that was only known in the Central Paratethian region. Therefore, it is thought that during Upper Burdigalian- Langhian, the studied areas showed the environmental conditions which was similar to Central Paratethian region. Thus, it is decided that Mediterranean and Central Paratethian stages should be used together. Therefore, in Aksu region, the age of Oymapinar limestone which formed reefal limestone under shallow marine conditions is Upper Burdigalian- Langhian = Ottnangian-Karpatian-Lower Badenian, The age of Altmkaya formation, which was described at the first time in this study and formed continental - brackish - marine sediments is Upper Burdigalian-Langhian= Ottnangian Karpatian- Lower Badenian. In Kasaba region, the age of Uçarsu formation representing shallow marine environment is Upper Burdigalian= Upper Eggenburgian-Ottnangian-Karpatian and the age of Kasaba formation again forming same conditions is Langhian= Lower Badenian. Otherwise, the age of Aksu formation which is exposed only in iiiAksu region and shows continental-shallow marine environmental conditions is Lower Tortonian. This formation could be correlate with only this Mediterranean stage. Besides the known paleoecological features of the fauna, biogeochemical analyses applied on moHusçan shells such as determining of mineralogic and elementer components and getting 8lsO ve 813C izotopic values. According to the results of these analyses indicated that during Upper Burdigalian - Langhian, mere was a brackish - marine conditons in Aksu region while mere was a more marine conditions in Kasaba region. In Tortonian the salinity of the sea in Aksu region graduately increased. 2001,290 pages