Fermentasyon ürünü organik asitlerin reaktif süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile ayrılması
Separation of fermentation product organic acids by reactive supercritical carbondioxide extraction
  1. Tez No: 104399
  2. Yazar: ARZU KOPARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÇALIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sitrik asit, laktik asit, reaktif ekstraksiyon, süperkritik CCfc, Hostareks A 327, Alanrine 336. ti, Citric acid, lactic acid, reactive extraction, supercritical CQz, Hostarex A 327, Alamine 336. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FFJRMENTASYON ÜRÜNÜ ORGANİK ASİTLERİN REAKTİF SÜPERKRİTİK BCARBONDİOKSİT EKSTRAKSİYONÜ ile AYRILMASI Arzu KOPARAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilirn Dalı Damşman: Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI Organik asitlerin sola çözeltilerinden ayrılmasında süperkritik akışkan ekstraksiyonu umut verici ve temiz bir yöntemdir. Organik asitlerin polar, karbondioksitin apolar yapıda olması nedeni ile süperkritik CO/deki çözünürlükleri düşüktür. Çözünürlüğü artırmak için, süperkritik akışkan fazına katkı maddeleri eklenir ya da asitlerle tepkimeye girerek onların çözünürlüklerini artıran aminler kullanılır. Üçüncül aminlerin ekstraksiyon kapasiteleri diğer aminlere kıyasla daha yüksektir. Bu çalışmada sitrik asi tin sulu ortamdan aminlerle reaktif süperkritik CQ? ekstraksiyonu ile ayrılması incelenmiştir. Deneyler atmosferik ve süperkritik koşullarda gerçekleştirilmiştir. Atmosferik koşullarda gerçekleştirilen deneyler, en yüksek dağılım katsayısını veren amin- seyreltici türünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Seçilen amin- seyreltici ikilisi süperkritik koşullarda gerçekleştirilen deneylerde yüksek verim elde etmek amacı ile kullanılmıştır. Atmosferik koşullarda gerçekleştirilen reaktif ekstraksiyon çalışmalarında, sitrik asitin dağılım katsayısına, amin yüzdesinin, asit-amin karışım oranının, sekiz farklı seyrelticinin (sitrik ve laktik asit) ve ekstraksiyon süresinin etkileri incelenmiştir.Sitrik asitin reaktif ekstraksiyonunda dağdım katsayısına seyreltic türünün etkisi Alamın 336 ve Hostareks A 327 aminleri içü incelendiğinde, en yüksek dağılım katsayısı n-bütanol ile elde edilmiştir. Bu değer Alamın 336 ve Hostareks A 327 için sırası ile 6.65 ve 7.07'dir. İkinci sıradaki seyreltici kloroformdur. İncelenen tüm seyrelticiler için Hostareks A 327 ile elde edilen dağılım katsayısı değerleri, Alamin 336 ile bulunan değerlerden yüksektir. Laktik asitin reaktif ekstraksiyonunda dağılım katsayısına seyreltici türünün etkisi sitrik asitten farklı bulguları ortaya çıkarmıştır. Hostareks A 327 kullanıldığında en yüksek dağdım katsayısına sahip seyreltici n-bütanol olmasına karşın Alamin 336 ile en uygun seyrelticinin toluen olduğu belirlenmiştir. Süperkritik koşullarda gerçekleştirilen deneylerde, seyreltici olarak n-bütanol ve kloroform kullamldığtnda CQ2 ile sürüklenme nedeniyle madde kayıplarının olduğu ve süperkritik koşullarda bu seyrelticilerie çalışılamayacağı belirlenmiştir. Bu nedenle deneylerde seyreltici olarak, fermentasyon ortamında da mikroorganizmalara toksik özelik göstermeyen oleyil alkol seçilerek devam edilmiştir. Süperkritik koşullarda sitrik asitin ayırma verimine; seyreltici türünün, asit-atırin komplekslerinin ekstraksiyondan önce ya da ekstraksiyon şuasında eşaıüı olarak oluşturulmasının, ekstraksiyon süresinin, ekstraksiyon basmemm ve sıcaklığının etkileri incelenmiştir. Ayırma verimi CCVnin kritik basıncı (73.8 bar) yakınlarındaki basınçlarda, diğer basınçlara göre daha yüksek bulunmuştur. Basıncın artması ile ayırma veriminde azalma görülmüştür. Sıcaklığın ise, ayırma veriminde etkili bir parametre olmadığı belirlenmiştir. 2001, 131 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis SEPARATION of FERMENTATION PRODUCT ORGANIC ACIDS by REACTIVE SUPERCRITICAL C ARBONDIOXIDE EXTRACTION Am» KOPARAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayla ÇALIMLI Supercritical fluid extraction has a great potential as a promising and clean method for recovery of organic acids from aqueous solutions. Solubilities of organic acids in supercritical CO2 are very low, because organic acids are polar and CO2 is non polar. For increasing solubilitiy, polar entrainers are added to supercritical fluid phase or used reactant such as amines that react with acids and increase solubility. Extraction capasities of tertiary amines are higher than primary and secondary amines. In this study, separation of citric acid from aqueous solution was investigated using amines by reactive supercritical CO2 extraction. Experiments are carried out at atmospheric and supercritical conditions. Experiments when atmospheric conditions were carried out in order to define the suitable amine and diluent system with the highest distribution cefficient. Selected amine and diluent system was used to determine the highest separation yields for experiments at supercritical condition. Effects of amine percentage, amin-acid mixture ratio, eight different diluents (for citric and lactic acids) and extraction time were investigated on the distribution coefficient of citric acid at reactive extraction experiments. IllWhen the effect of diluent on the distribution coefficient was investigated, the higher distribution coefficient for citric acid, is n-butanol for Hostarex A 327 and Alamine 336 and their values are 7.07 and 6.65, repectively. Distribution coefficient values obtained with Hostarex A 327 are higher than those of Alamine 336. Effect of diluent on the distribution coefficient for lactic acid yields different results from those of citric acid. The highest distribution coefficient was astuted for lactic acid when n-butanol was used as diluent for Hostarex A327 and suitable diluent is toluen for Alamine 336. When n-butanol and chloroform were used as diluents, it was observed that these diluents were dragged with supercritical C02 and when resulted in the loss of diluent. It was found that n-butanol and chloroform were not suitable diluents at supercritical conditions. For this reason, experiments were carried on with oleyl alcohol which is non-toxic for niici'oorganizms. Effects of diluents, form of acid-amin complexes before extraction or with extraction, extraction time, extraction pressure and temperature were investigated on the separation yield of citric acid at supercritical conditions. Separation yield found at critical pressure of CQ2 (73.8 bar) was higher than other pressures. It was observed that separation yield decreased with increasing pressure. It was found that temperature is not an effective parameter for separation yield. 2001, 131 pages