Ankara kenti Yenimahalle ilçesinde okul bahçeleri üzerine bir araştırma
A research on school gardens at Yenimahalle in Ankara
  1. Tez No: 104401
  2. Yazar: CANDAN KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: School, School garden, Private Education, Education of Disabled, University
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KENTİ YENİMAHALLE İLÇESÎ'NDE OKUL BAHÇELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Candan KUŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Bu çalışma, okul bahçelerinin önemini ve kent açık - yeşil alan sistemi içindeki yerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Yapılan çalışmada, okullar sınıflandırılmış, okul türlerine ait okul bahçesi standartları verilmiş, bu standartlar doğrultusunda Ankara Kenti Yenimahalle llçesi'ndeki okullar değerlendirilmiştir. Yenimahalle llçesi'nde yeralan 80 ilköğretim okulu, 3 özel ilköğretim okulu, 1 özürlüler ilköğretim okulu, 13 lise, 3 anadolu lisesi, 3 özel lise, 12 meslek-endüstri meslek-anadolu meslek-anadolu teknik-kız meslek-imam hatip ve anadolu imam hatip lisesi incelenmiştir. Okullar binaları, bahçelerindeki ve çevrelerindeki kullanımlar açısından incelenmiştir. Araştırmalar birebir yerinde yapılmış olup gerekli görülen fotoğraflar çekilmiştir. Okullarda yetkili kişilerle görüşülerek bilgi alınmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, Ankara Kenti Yenimahalle llçesi'ndeki okullar peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmiş, okullardaki sorunlar belirlenmiştir. Birçok okulun bahçelerinin öğretmen ve öğrenciler tarafından kullanılmaya uygun olmadığı saptanmıştır. Okulların çoğunun bahçesinin dar olduğu, sadece tören alanları ve birkaç bitkisel materyal içerdiği, donatı elemanları açısından da yetersiz oldukları gözlenmiştir. Bunun yanısıra yapılan ek binalarla okulların bahçelerinin daha da daraldığı, teneffüs alanları, spor alanları ve yeşil alanlara yeterince önem verilmediği gözlenmiştir. Bu eksiklikler doğrultusunda okul bahçelerinin planlanmasına ilişkin öneriler getirilmiştir. 2001, 149 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Okul, Okul bahçesi, özel öğretim, Özürlü Eğitimi, Üniversite.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON SCHOOL GARDENS AT YENİMAHALLE IN ANKARA Candan KUŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor Prof. Dr. Nizamettin KOÇ In this research, the importance of the school gardens and their placa within the urban open - green space system have been studied. Hence, schools have been classified, school garden standards have been given according to school types, and the schools within the bonders of the Municipality of Yenimahalle, Ankara have been discussed due to these standards. Schools concerned in this study include 80 primary schools, 3 private primary schools, 1 junior - high school, 13 high schools, 3 anatolian high - schools, 3 private schools, 12 vocational - industrial vocational - anatolian technical - girls vocational - islamic personnel training and anatolian islamic personnel training high schools. School buildings have been examined in terms of the facilities in and around them. The research has been carried by visiting the schools and some photographs have been taken where it had been deemed necessary. Interviews have been done by the authorized persons at schools. The schools within the borders of the Municipality of Yenimahalle, Ankara have been evaluated and the problems of the schools have been determined. It has been found that many of the school gardens were unuseful for the teachers and students. It has also been observed that many of them were small spaces which had placa for the ceremonres and had few plants. The school gardens which had been considered in this study had been regained insufficient in terms of site furniture. In addition to these, the school gardens have been becoming smaller because of building additional structures. Recess areas, sports areas and green areas are not given much importance. Consequently, some suggestions have been offered for the planning of school gardens by taking the deficiencies of the school gardens into consideration. 2001, 149 pages