Hareketli terminaller arası çift yönlü serbest ortam optiksel iletişimde verici izlenmesinin bilgisyarla modellenmesi
Computer modelling of double-ended transmitter tracking in free space optical communication between mobile terminals
- Tez No: 104406
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Free space, optical communication, position sensing, tracking. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAREKETLİ TERMİNALLER ARASI ÇİFT YÖNLÜ SERBEST ORTAM OPTİKSEL İLETİŞİMDE VERİCİ İZLENMESİNİN BİLGİSAYARLA MODELLENMESİ Murat DEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mümtaz YILMAZ Lazer kullanılarak yapılan serbest ortam optiksel iletişim (SOOİ), bir çok avantajından dolayı RF iletişime yeni bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. En önemli dezavantajı ise, çevre ışığı ve olumsuz atmosfer şartlarından etkilenmesidir. Sabit terminaller arasında dar demetli optiksel iletişim uygulamalarının örnekleri, günümüzde ticari olarak mevcuttur. Terminaller gezgin olduğunda, optiksel iletişimde terminallerin birbirini görmesi zorunluluğundan dolayı, hem alıcı hem de vericinin, terminallerin hareketinden bağımsız olarak birbirlerini görmeleri sağlanmalıdır. Bu da hem alıcı hem de vericinin birbirlerini izlemelerini ve böylece birbirlerini görüş açıları içinde tutarak diğer terminalden gelen lazer demetini izleyerek kendi demetini gelen demet yönünde iletmesini gerektirir. Bu çalışmada, terminallerin her ikisinin de gezgin olduğu durumda, terminallerin birbirlerini izleyebilmesini sağlayan sistemin bilgisayar modellemesi yapılmış ve izlemeyi etkileyen parametreler analiz edilmiştir. 2001, 62 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Serbest ortam, optiksel iletişim, konum belirleme, izleme. I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis COMPUTER MODELLING OF DOUBLE-ENDED TRANSMITTER TRACKING IN FREE SPACE OPTICAL COMMUNICATION BETWEEN MOBILE TERMINALS Murat DEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mümtaz YILMAZ Free Space Optical Communication (FSOC) using laser, is quite a recent alternative to RF communication, the main advantages being the greater bandwidth and confidentiality. The most important disadvantage of FSOC is that it is sensitive to the adverse atmospheric conditions and the ambient light. The commercial applications of optical communication using narrow beam lasers between fixed, stationary terminals are already available. When the terminals are mobile, LOS(Line of Sight) must also be provided between terminals, independent of their movements. Therefore, it requires the tracking of terminals by each other. The purpose of the tracking system is the keep the incoming beam properly centered in the detector plane taking into account the beam wander and/or relative motion between the transmitter and receiver. In this work, a computer simulation of optical beam tracking system between two mobile terminals has been realized. The parameters which affect tracking are also analised. 2001, 62 pages