Lambda-cyhalothrin'in üç farklı formülasyonunun patates böceği (leptinotarsa decemlineata say) (col. chrysomelidae)' ne biyolojik etkileri üzerinde araştırmalar
Researches on biological activity of three formulations types of lambda-cyhalothrin on the colorado potato beetle (leptinotarsa decemlineata say) (coleoptera:chrysomelidae)
  1. Tez No: 104407
  2. Yazar: MURAT KAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. OKTAY GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Potato, Colorado beetle, lambda-cyhalothrin, formulation, emulsion concentrate (EC), water dispersible granules (WG), capsule suspension (CS)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Trad LAMBDA-CYHALOTHRİN'ÎN ÜÇ FARKLI FORMÜLASYONUNUN PATATES BÖCEĞİ [ (Leptmotarsa decemlineata Say) Col: Chrysomelidae]'NE BİYOLOJİK ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Murat KAHYAOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: ProCDr. M. Oktay GÜRKAN Bu çalışmada lambda-cyhalothrin'in aç farklı formUlasyonunun patates böceği {Leptmotarsa decemlineata Say) üzerindeki biyolojik etkileri kıyaslamak olarak ortaya konulmuştur. Ayrıca çalışmada kullanılan emülsiyon konsantre (EC), ıslanabilir granfll (WG) ve kapsül süspansiyon (CS) formülasyonlann, kalite kontrol kriterlerine göre, fiziksel ve kimyasal özellikleri test edilmiştir. Labaratuvar çalışmaları Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Mücadele İlaçlan Bölümünde, tarla denemeleri ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nin uygulama çiftliğinde yapılmıştır. Çalışmalar sonunda her üç formülasyon fiziksel ve kimyasal özellikleri yönünden uygun bulunmuştur. Her üç formülasyonun da patates böceği popülasyon yoğunluğunu düşürmede başarılı bir şekilde kullanılabileceği, ancak kalıcılık etkisinin sırasıyla kapsül süspansiyon (CS), ıslanabilir granfll (WG) ve emülsiyon konsantre (EC) şeklinde olduğu ortaya konulmuştur. 2001, 77 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Patates, patates böceği, Iambda-cyhalothrin, formülasyon, emülsiyon konsantre (EC), ıslanabilir granül (WG), kapsül süspansiyon (CS)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHES ON BIOLOGICAL ACTIVITY OF THREE FORMULATIONS TYPES OF LAMBDA-CYHALOTHRIN ON THE COLORADO POTATO BEETLE (Leptinotarsa decemlmeata Say) (Coleoptera : Chrysomelidae) Murat KAHYAO?LU Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: ProfDr. M. Oktay GÜRKAN In this study it was determined the biological activities of three formulations types of lambda- cyhalothrin on the Colorado potato beetle, comparatively. In addition; according to the criteria of quality control, physical and chemical properties of emulsion concentrate (EC), water dispersible granules (WG) and capsule suspension (CS) were tested. Laboratory studies in the department of Pesticides of Central Ankara Plant Protection Research Institute;field studies in the sum of Ankara University, Faculty of Agriculture were carried. As a result, each type of formulation was found to be suitable from the aspect of physical and chemical properties. It was determined that three formulations can be used to decrease the population density of Colorado potato beetle successfully and residual effectiveness is respectively, capsule suspension (CS), water dispersible granules (WG) and emulsion concentrate (EC). 2001, 77 pages