Keskin (Kırıkkale) kurşun, çinko yatağının incelenmesi
Investigation of Pb-Zn deposits of the Keskin (Kırıkkale)
- Tez No: 104408
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRÜ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu Masifi, granitoid, Pb-Zn cevherleşmesi, skarn, Mid-Anatolian Massif, Granitoid, Pb-Zn Mineralization, Skarn
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışma alanı, Orta Anadolu Masifi' nın kuzeybatısında yer almaktadır. Bölgede yaşlıdan gence doğru mermer, gabro, diyoritporfir, granodiyorit, tonalit ve granitporfir birimleri yeralmaktadır. Bu kayaçlardan gabro, tonalit, diyoritporfir, granodiyorit ve granitporfirler üzerinde yapılan jeokimyasal incelemelerde bunların peralfimina karakterli oldukları gözlenmiştir. Granodiyorit ve tonalitlerin büyük bir kısmı, diğerlerinin tamamı yfikseltgen ortamları göstermektedir. Ayrıca gabro Örneklerinin tamamının toleyitik, diğerlerinin kalkalkalen eğilimli oldukları belirlenmiştir. Keskin granitoidleri Geç Kretase zaman aralığında Neotetis' in kuzey kolunun kapanması sonucu Sakarya levhası ile Toros-Anadolu levhasının çarpışmasından sonra gelişen magmatik sokulumlardır. Bu sokulumlar temeldeki mermerleri sıcak dokanakla keserek yerleşmişlerdir. Granitoidlerin yerleşmesi sırasında skarnlaşmalar gelişmiş ve bazı yörelerde de bu skarnlaşmalaria ilişkili cevherleşmeler oluşmuştur. Bu cevherleşmeler granitoid mermer dokanaklannda, mermerler içinde yer alan ve hidrotermal evreye geçişleri de olan oluşumlardır. Keskin Pb-Zn yataklarının parajenezini galenit, sfalerit, hematit, pirit, kalkopirit, klokmanit, polibasit, kalkosin, fahlerz, bornit, lepidokrosit, götit, serazit, cerianit, carlinit ve gang mineralleri olarak kalsit, kuvars ve klorit mineralleri oluşturmaktadır. Parajenezde yer alan klokmanit ve polibasit mineralleri maden mikroskobik yöntemle, cerianit ve carlinit mineralleri ise XRD yöntemiyle Keskin Pb-Zn yataklarında ilk defa bu araştırmada belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The studied area is situated northwest of the Mid- Anatolian Massif. From older to younger the rock units comprising the area are gabbro, diorite porphyry, granodiorite, tonalite and granite porphyry. Among these rocks, the geochemical studies conducted on gabbro, tonalite, and diorite porphyry showed that they are of peraluminous characteristics. Most of the granodiorites and tonalites, and all of the other rock types show oxidizing environments. In the otherhand, all gabbro samples were determined to be tholeiitic; the others are of calcalkaline inclinations. Keskin granitoids are post-collision magmatic intrusions which post-dated the collision of Sakarya plate with Toros-Anatolian plate as a result of the closure of the northern arm of the Neo-Tethys during late Cretaceous time span. These intrusion were emplaced by cutting the basal marbles along hot contacts. During the emplacement of these granitoids, skarns were formed and in some areas mineralization has accompanied such skarnization processes. These ore bodies are located on the contacts of granitoids and marbles; within marbles and are related to the hydrothermal stages. The paragenesis of Keskin Pb-Zn ore comprises galena, sphalerite, hematite, pyrite, chalcopyrite, klocmanite, polybasite, chalcosite, tetrahedrite, bornite, lepidochrosite, goethite, cerussite, cerianite, carlinite as well as calcite, quartz and chlorite as gangue mineral associates. As part of this paragenesis klocmanite and polybasite determined by ore microscopy; and cerianite and carlinite recognized by XRD technique are minerals reported for the first time in this study within Keskin Pb-Zn ore body.