Ses dalgaları ile Türk linyitlerinin zenginleştirilmesinin kömür dönüşümü ve ürün dağılımı üzerine etkisi
Sonically enhanced beneficiation of Turkish lignites effects on the coal conversion and product distribution
  1. Tez No: 104439
  2. Yazar: EBRU GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER TOĞRUL, PROF. DR. KADİM CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CoaL ultrasonic waves, heavy medium, liquefaction İİ
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Doktora Tezi SES DALGALARI ÎLE TÜRK LlNYTTLERtNTN ZENGİNLEŞTİRİLMESİNİN KÖMÜR DÖNÜŞÜMÜ VE ÜRÜN DAĞILIMI ÜZERİNE ETKİSİ Ebru GÜL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dab Danışman: Prof. Dr. Taner Toğrul İkinci Danışman: Prof. Dr. Kadim Ceylan Muğla Yatağan, Zonguldak ve Beypazarı kömürlerinin ağır ortam ayırması ve mikrodalga enerji etkisiyle tetraliu eşliğinde sıvılaşünlması üzerine ses dalgalan ile ön işlemin etkisi araştırılmıştır. Kömür/su oram, Muğla Yatağan linyitinde 0,007-0,33, Zonguldak ve Beypazarı kömürlerinde 0,02-0, 1 arasında; ön işlem süresi de Muğla Yatağan linyitinde 5- 6300 s, Zonguldak ve Beypazarı kömürlerinde 25-900 s arasında değiştirilerek kömür numunelerine ses dalgalan ile ön işlem uygulanmıştır. Ses dalgalan ile ön işlem görmüş kömürlerin bir kısmı izopropil alkol- karbontetraklorür kanşımında ağır ortam ayırmasına tabi tutulurken bir kısmı 8/1 tetralin/kömür oranında mikrodalga enerji etkisiyle 8 dk sureyle sıvılaştırılmıştır. Ses dalgalan ile ön işlemin etkisiyle kömürlerin yapısında bulunan minerallerin bir kısmının uzaklaştığı, tanecik boyutunda ise azalma meydana geldiği görülmüştür. Ön işlemin, Muğla Yatağan lmyitinin ağır ortam ayırmasında hemen hiçbir etkisi görülmemiş, ön işlemin etkisiyle Zonguldak kömüründe geri kazanım ve kalite artmış, Beypazan kömüründe ise geri kazanım ve kalite azalmıştır. Muğla Yatağan ve Beypazan kömürlerinin yağ ve tetramdrofuranda çözünebilen ürünlerinin miktarında ses dalgalan ile ön işlemden sonra azalma görülürken, Zonguldak kömürünün preasfalten, asfalten ve yağ verimlerinde artış meydana gelmiştir. 2001, 93 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kömür, ses dalgalan, ağır ortam, sıvılaşürma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SONICALLY ENHANCED BENEFICIATION OF TURKISH LIGNITES: EFFECTS ON THE COAL CONVERSION AND PRODUCT DISTRIBUTION Ebru GÜL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Taner Toğrul Co adviser : Prof. Dr. Kadim Ceylan The effect of ultrasonication on heavy medium separation and hydrogenation in tetralin by microwave energy of Muğla Yatağan, Zonguldak and Beypazarı coals were investigated. Coal / water ratios were changed from 0,007 to 0,33 for Muğla Yatağan coak and from 0,02 to 0,1 for Zonguldak and Beypazarı. Pretreatment time was between 5- 6300 seconds for Muğla Yatağan and 25-900 seconds for Zonguldak and Beypazarı coals. Each coals pretreated by ultrasonic waves were liquified in tetralin by microwave energy and also separated into two subtractions, using a centrifugal float-sink separation technique in IPA-CCL, mixture. Some parts of mineral matters were removed from coal structure and particle size of coal decreased by the effect of ultrasonication. While the ultrasonication has not effected on heavy medium separation of Muğla Yatağan coal, recovery and quality increased with Zonguldak and decreased with Beypazarı after ultrasonic pretreatment. The yields of oil and THF solubles of Muğla Yatağan and Beypazarı coals were decreased after ultrasonic pretreatment; the yields of PAS, AS and oil of Zonguldak coal increased with ultrasonication. 2001, 93 pages