Düzensiz (Korumalı) elektron alanlarında dozimetri
Dosimetry in the irregular (Shilded) fields of electrons
  1. Tez No: 104440
  2. Yazar: CEMİLE ÇELİK CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BOR, DOÇ. DR. BAHAR DİRİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron demeti, düzensiz alan, doz verimi, Electron beam, irregular field, out put
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜZENSİZ (KORUMALI) ELEKTRON ALANLARINDA DOZİMETRİ Cemile ÇELİK CEYLAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Doğan BOR Eş Danışman : Doç. Dr. Bahar DİRİCAN Lineer hızlandırıcılardan elde edilen elektron demetleri Radyasyon Onkolojisi kliniklerinde malign hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hastalıklı dokunun türü ve derinliğine göre seçilen farklı enerjili elektron demetlerinin, tedavide maksimum başarı elde edilmesi için tüm özelliklerinin bilinmesi gerekir. Tedavide radyasyona maruz kalacak tedavi alanının şekli hastalıklı dokuya ve çevresindeki sağlam dokulara göre belirlenir. Dolayısıyla seçilen alan, elektron demeti tedavisinde kullanılan aplikatör alanlarına (6x6 cm2, 10x10 cm2, ) uymayabilir. Seçilan düzensiz bir tedavi alanı için cihazın doz verim değeri ve o demete ait karakteristik bilgilerin (izodoz dağılımı, d,rax derinliği,....) belirlenmesi gerekir. Çünkü bu değerler düzensiz alanlarda enerji, aplikatör boyutu, alan boyutu ve düzensiz alanın şekline göre değişir. Bu çalışmada, tedavide kullanılan bazı düzensiz alanlar seçilip, doz veriminin ve demete ait karakteristik bilgilerin bu alanlara uygun düzenli alanlardan farkı araştırılmıştır. Seçilen tedavi alanları hastada tedavi amacıyla radyasyon verilecek, tümör yerine göre çizilmiş alanlardır. Alınan ölçümler sonucu, düzensiz alanlarda d^'ın, tedavi derinliğinin ve doz verimi değerlerinin, enerji ve koruma alanı miktarı arttıkça azaldıkları bulunmuştur. Bu çalışmadaki sonuçlara göre, 10x10 cnr'lik aplikatörde koruma miktarı alanın %31,5 ile %57,75 olması durumunda doz veriminin düzensiz alanlarda % 2,40 ile % 6,4 arasında; 14x14 cm2'lik aplikatörde koruma miktarı alanın %59,83 ile %59,64 olması durumunda doz veriminin düzensiz alanlarda % 2,40 ile % 8,01 arasında değiştiği bulunmuştur. Bu alanlarda elde edilen d,ra, değerleri düzenli alanlarmkinden 0,01 -0,2 cm, tedavi derinliği olarak seçtiğimiz %80 izodoz derinliği ise 0,03- 0,15 cm daha az çıkmıştır. Düzensiz alanlardaki bu değişimlerin her biri tedavi başarısını etkileyeceğinden tüm değişimler göz önüne alınarak, klinik uygulamalarda elektron demeti tedavisinde bazı düzensiz alanlar için özel dozimetri yapılması gerekir. 2001, 89 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DOSIMETRY IN THE IRREGULAR (SHILDED) FIELDS OF ELECTRONS Cemile ÇELİK CEYLAN Ankara University Graduate School of Nature! and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisors: Prof.Dr. Doğan BOR, Assoc.Prof.Dr. Bahar DİRİCAN Electron beams produced by linear accelerators are efficiently used in Radiation Oncology departments for the treatment of malignant cases. It's necessary to know all the characteristics of the different energy electron beams selected according to sort and depth of diseased tissue and normal tissue sparing for to achieve maximum treatment response by electron beam. The shape of the field that will be treated is determined according to the location of the diseased tissue and the normal tissue that enclose it. Therefore, selected treatment field may not be consistent with the applicator field (6x6 cm2, 10x10 cm2,...) used in the electron treatment. Determination of out put value of the machine and characteristics data of the beam (such as isodose distribution, d,T,, dose profiles etc.) for the selected irregular treatment field is necessary. Because, these values vary with the electron beam energy, aplicator dimension, field size and shape of irregular field. In this study, some irregular fields, which are used in treatment, were selected to investigate the difference between those fields and regular fields which feet by means of characteristics those fields of the beam. Our dosimetric measurement reveal that d“,,x, depth dose and out put values in the irregular field decrease when energy and shielding field increse. According to the results of this study it is proved that when the irregular field protected by 10x10 cm2 applicator is 31,5% the dose rate is 40%; when 57,75% the dose rate is 6,4%. If the protected field is 39,83 ( by a 14x14 cm2 applicator ) the dose rate at the irregular field is 0,54%. If 59,64% its will be decreased up to a level of 8,01. The dm”value in these fields is 0,01-0,2 cm closer to the surface more than the irregular field and at the selected 80% isodose depth it is 0,03-0,15 cm closer to the surface. As each of these changes in the irregular fields will effect the treatment quality to especially when high-energy electron therapy is selected in small fields the treatment according to the results of the dosimetric study of the some irregular field it will be better to plan. 2001, 89 pages