Nohutlarda antraknoza (Ascochyta rabiei (pass.) labr.) karşı dayanıklılığın salisilik asit uygulaması ile teşvik edilmesi
Induction of resistance in chickpea to blight (Ascochyta rabiei (pass. ) labr. ) by salicylic acid.
  1. Tez No: 104444
  2. Yazar: HARUN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA SARA DOLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ascochyta rabiei (Pass.) Labr, Chickpea Blight, Chickpea (Cicer arietinum L.), Salicylic acid (SA), Systemic Acquired Resistance (SAR)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET fjGCftfCtt Yüksek Lisans Tezi NOHUTLARDA ANTRAKNOZA [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.] KARŞI DAYANIKLILIĞIN SALİSİLİK ASÎT UYGULAMASI ÎLE TEŞVİK EDİLMESİ Harun BAYRAKTAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sara DOLAR Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.' ye karşı nohut bitkilerindeki dayanıklılığın salisilik asit (SA) uygulaması ile teşvik edilmesinin araştırıldığı bu denemede salisilik asit nohut bitkilerin (Canıtez-87) tohum ve toprak üstü organlarına uygulanmıştır. Ayrıca salisilik asidin in vitro' da A. rabief nin koloni gelişimi, spor çimlenmesi ve çim borusu uzunluğuna olan etkisi tespit edilmiştir. Tohuma salisilik asit uygulamasında A rabiei enfeksiyonu % 14.38 ile % 23.44 oranında engellenmiş olup en fazla engelleme 1 mM SA uygulanan bitkilerde görülmüştür. Bitkinin toprak üstü organlarına SA uygulamasında inokulasyondan 2 gün önce bitkilere bir kez SA uygulanmasının diğer günlere kıyasla hastalık enfeksiyonu üzerinde daha fazla etkili olduğu ve hastalık şiddetinin 0.8 mM' da % 48.15 oranında engellendiği saptanmıştır. İnokulasyondan önce 2 günlük aralıklar ile birkaç (2, 3, 4 ve 5 kez) kez S A uygulamasında ise 2 kez 5 mM SA uygulanan bitkilerdeki hastalık şiddetinde % 46.10 oranında azalma sağlanmış ve hemen hemen tüm uygulamalarda en etkili dozun 5 mM olduğu tespit edilmiştir. İnokulasyondan sonra SA uygulamasında A. rabiei ile inokulasyondan 1 gün sonra bitkilere S A uygulanmasının hastalık şiddetini % 30.81 ile % 43.37 oranında azalttığı ve en etkili dozun 2.5 mM olduğu tespit edilmiştir. Fungitoksisite denemelerinde 7.5 mM SA uygulamasının in vitro' da A. rabiei' nin koloni gelişimim, spor çimlenmesini ve çim borusu gelişimini tamamen durdurduğu saptanmıştır. 2001, 47 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Ascochyta rabiei (Pass.) Labr., Antraknoz, Nohut (Cicer arietinum L.), Salisilik asit (SA), Sistemik Kazandırılmış Dayanıldık (SKD)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Science Thesis INDUCTION OF RESISTANCE IN CHICKPEA TO BLIGHT [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.] BY SALICYLIC ACID Harun BAYRAKTAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sara DOLAR In this study, induction of resistance to chickpea plants by salicylic acid (SA) treatment against Ascochyta rabiei (Pass.) Labr. investigated, SA was applied to seed and foliage of the chickpea cultivar Camtez-87. Besides, in vitro effect of S A on mycelial growth, spore germination and germ tube growth of A. rabiei was determined. With the application of S A to seed, infection by A. rabiei was reduced rate of 14.38-23.44 % as compared to control treatment. The highest inhibition was observed with the plants following 1 mM SA application. Once application of SA to foliage 2 days before the inoculation with the patogen reduced the infection more as compared to other days and at 0.8 mM inhibition rate of disease severity was found as 48.15 %. Also, SA applied 2, 3, 4 and 5 times with 2 days intervals and inhibition rate was observed as 46.10 % with the twice 5 mM SA application. In almost all cases the most effective dose was found to be as 5 mM. SA also was applied following inoculation with the pathogen and disease severity reduction values at one day after inoculation ranged between 43.37-30.81 % was observed. The most effective dose was 2.5 mM. Fungitoxicity studies revealed that application of 7.5 mM SA under in vitro conditions inhibited the colony growth, spore germination and germ tube growth. 2001, 47 pages