Nohutlarda ascochyta yanıklığı etmeni [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.]'nin Türkiye'deki mevcut patotiplerinin belirlenmesi
Determination of pathotypes of ascochyta blight [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.] of chickpea in Turkey
  1. Tez No: 149842
  2. Yazar: IŞIL BABALIOĞULLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SARA DOLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Chickpea, Ascochyta rabiei, Ascochyta blight, pathotype group
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NOHUTLARDA ASCOCHYTA YANIKLIĞI ETMENİ [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.J'NİN TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT PATOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ IşılBABALIOĞULLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. F. Sara DOLAR Nohutlarda Ascochyta yanıklığı [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.]' nın ülkemizdeki mevcut patotiplerinin belirlenmesi üzerine yapılan bu araştırmada Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak nohut ekimi yapılan alanlardan 133 Ascochyta rabiei izolatı elde edilmiştir. Elde edilen bu izolatlann 5 farklı nohut çeşidi (Er 99, ILC 1 95/2, Uzunlu 99, Gökçe ve Canıtez 87) ile reaksiyonu sonucunda 17 patotip tespit edilmiştir. Patotip 17 yüksek derecede vinılentken, patotip 1 düşük derecede virulent olarak bulunmuştur. Akdeniz Bölgesinde 3, Ege Bölgesinde 8, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 10, İç Anadolu Bölgesinde 12, Karadeniz Bölgesinde ise 9 patotip grubu bulunmuştur. 2004, 37 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Nohut, Ascochyta rabiei, Ascochyta yanıklığı, patotip grubu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Science Thesis DETERMINATION of PATHOTYPES of ASCOCHYTA BLIGHT [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.] of CHICKPEA in TURKEY Işıl BAB ALIO?ULLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor Assoc.Prof Dr. F. Sara DOLAR In this study, pathotypes of Ascochyta blight [Ascochyta rabiei (Pass.) Labr. ] were determined in Turkey. One hundred and thirty three isolates of A rabiei were isolated from affected from main chickpea areas in Mediterranean, Aegean, South East Anatolia, Middle Anatolia and Blacksea region. A set of five different chickpea cultivars (ILC 195/2, ER 99, Uzunlu 99, Gökçe and Canrcez 87) was used to identify pathotypes of A rabiei. 17 pathotype groups were found. Pathotype 17 was found as high virulent group. Virulence of the pathotype 1 was low. Three, eight, ten, twelve and nine pathotype groups of A. rabiei from the Mediterranean, Aegean, South East Anatolia, Middle Anatolia and Black Sea regions were found, respectively. 2004, 37 pages