Beypazarı'nda üç farklı ana materyal üzerinde oluşmuş toprakların kil mineralojileri
Clay mineralogy and genesis of the three different soils from Beypazarı region, Ankara
  1. Tez No: 104445
  2. Yazar: HAKKI EMRAH ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kil mineralojisi, genesis, simektit, toprak oluşturan faktörler, toprak yapan olaylar, Clay mineralogy, genesis, smektite, soil forming factors, soil formation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYPAZARI'NDA (ANKARA) ÜÇ FARKLI ANA MATERYAL ÜZERİNDE OLUŞAN TOPRAKLARIN KlL MİNERALOJİSİ VE GENESİSLERİ H. Emrah ERDOĞAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Mahmut YÜKSEL Bu çalışmada, Beypazarı'nda (Ankara) üç farklı ana materyal Özerinde oluşmuş toprakların kil mineralojisi ve genesisleri, morfolojik, fiziksel, kimyasal ve mineralojik analiz yöntemleriyle saptanmıştır. Araştırmada, granodiorit, kireçtaşı ve bazalttan gelişen toprakların, mineralojik karakteristikleri ve bu topraklar Özerine toprak yapan faktörlerin ve toprak yapan olayların etki dereceleri belirlenmiştir. Araştırma toprakları bazalt ve granodiorit ana materyali Özerinde oluşmuş 1 ve 3 nolu profiller Entisol ordosu, Orthent alt ordosu ve Xerorthent büyük toprak grubunda kireç taşı Özerinde oluşmuş 2 nolu profil İnseptisol ordosu, Xerepts alt ordosu ve Haploxerepts büyük toprak grubunda sınıflandırılmıştır. Her Oç profilde kaba ve ince kil fraksiyonlarında yapılan XRD difraktormetre ile kil analizinde simektit başat kil minerali olarak bulunmuştur. Bununla beraber her Oç toprakta da kaolinit, illit ve karışık katmanlı kil minerallerine rastlanmıştır. Kaba ve ince fraksiyonlarda kil kompozisyonu ve oranları fazla değişiklik göstermemiştir. 1 ve 3 nolu profillerde toprak derinliği sırasıyla 48 ve 62 cm iken 2 nolu profilde derinlik 140 cm dir. Bu da kireçtaşı üzerinde oluşmuş toprak gelişiminin granadiorit ve bazalt Özerinde oluşan topraklarda daha fazla olduğunu göstermektedir. Beypazarı'nda (Ankara) yarı kurak iklim koşulları ile Granodiorit, kireçtaşı ve bazalt ana kayalar Özerinde oluşmuş Oç toprak, henüz gelişme safhasındadır. Bu araştırmayla saptanmış morfolojik, fiziksel, kimyasal ve mineralojiközellikler; toprakların genç olduklarını ve toprak oluşumunun zayıf olduğunu ortaya koymuştur. 2001, Sayfa: 68
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CLAY MINERALOGY AND GENESIS OF THE THREE DIFFERENT SOILS FROM BEYPAZARI REGION, ANKARA H. Emrah ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mahmut YÜKSEL In this study, the clay mineralogy and genesis of the soils, originated from three different parent materials, in Beypazarı, Ankara, were investigated by using some morphological, physical, chemical and mineralogical analysis. Attempts were made to clarify the mineralogical characteristics of the soils which developed on the granodiorit, marl, and basalt and to elucidate both the proportional contribution of each soil forming factors to the soils and the effect of soil formation processes on the soils. The soils developed on granodiorit and basalt were classified as Entisol order, Orthent suborder and Xerorthent great soil group and the soil developed on marl corresponded to Inseptisols order, Xerepts suborder, Haploxerepts Great Soil Group, according to the Soil Taxonomy (1999). Simectite was found to be the dominant clay mineral of both coarse and fine clay fractions of all soil samples. In addition to, kaolinite, illite and mixed layered clay minerals were determined in each of three soils. It couldn't find out any diffrences among the compositions of clays and their ratios in the coorse and the fine clay fractions of all the soil samples. While the depths of the soil profiles on granodiorite and bazalt parent materials were 48 and 62cm, the depth of the other profile was 140cm. This can be explained by soils formed on the basalt and granodiorite parent materials in study area. It was found that the three soils originated in semi-arid climate conditions of Beypazarı, Ankara, have already been in their growth phases. Moreover, morphological, physical, chemical and mineralogical properties of the soils showed that all the soils are in early stage of their formations. 2001, Pages: 68