Kitle hacminin yakalama-tekrar yöntemiyle tahmininde Bayes yaklaşımının kullanımı
Capture-recapture estimation with Bayesian approach of population size
  1. Tez No: 149798
  2. Yazar: ALİ BİLGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Capture-recapture, prior distribution, posterior distribution, inverse prediction, population size
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Doktora tezi KİTLE HACMİNİN YAKALAMA-TEKRAR YAKALAMA YÖNTEMİYLE TAHMİNİNDE BAYES YAKLAŞIMININ KULLANIMI Ali BİLGEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr, Fikret GÜRBÜZ Bu tez çalışmasında, belirli genişlikteki kapalı kitleden yakalama-tekrar yakalama örneklemesi ile elde edilen verileri kullanılarak Bayes yaklaşımı ve bazı geleneksel yaklaşımlarla kitle hacmi tahminleri yapılmıştır. Geleneksel yaklaşımlardan doğrusal regresyonda ters yolla tahmin yönteminin kitle hacminin tahmininde kullanılabilirliği irdelenmiştir. Ayrıca, kitle hacmine ait önsel değerler belirlenerek yapılan Bayes tahminlerinde Uniform dağılım yerine Student t ve Normal dağılımın önsel dağılım olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. 10000 simülasyon denemesi sonucunda, Ters Tahmin yönteminin, kitle hacminin tahmini için iyi bir tahmin edici olamayacağı görülmüştür. Kitle hacmine ait önsel değerler belirlenerek yapılan Bayes tahmininde Student t ve Normal dağılımların önsel dağılım olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. 2004, 120 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Yakalama-tekrar yakalama, önsel dağılım, sonsal dağılım, ters tahmin, kitle hacmi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis CAPTURE-RECAPTURE ESTIMATION WITH BAYESIAN APPROACH OF POPULATION SIZE Ali BİLGEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Fikret GÜRBÜZ liı this study, the estimation of population size was obtained with some traditional methods and Bayesian approach using capture-recapture sampling procedure. Using inverse prediction in linear regression was discussed for the estimation of population size. Also the usefulness of Student t and Normal distributions as prior distribution instead of uniform distribution was studied. After the 10000 simulation experiments, it has appeared that the inverse prediction method was not a good predictor for the estimation of population size. Student t and Normal distributions can be used as prior distributions in Bayesian approach. 2004, 120 pages