Bazı ceviz çeşitlerinin (juglans regia L.) Ankara koşullarında fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
Phenological and pomological characters of some walnut cultivars (juglans regia L.) grown in Ankara
- Tez No: 104488
- Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Adaptation, Walnut, Yield
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Ankara ekolojik koşullarına uygun ceviz çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla 1998-2000 yıllan arasında yürütülmüştür. Bu amaçla, Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Bahçesi'nde bulunan Yalova 1, Yalova 2, Yalova 3, Yalova 4, Şebin, Kırşehir 1 ve Kırşehir 2 ceviz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri ile verimlilik durumları incelenmiştir. Fenolojik gözlem sonuçlarına göre, sadece Yalova 4 çeşidi çiçeklerime bakımından protojeni özellik göstermiştir. Ağaç basma verim yönünden ilk üç şuayı Yalova 4 (6.5 kg), Yalova 1 (6.4 kg), Yalova 3 (5.4 kg) alırken, en düşük değerler Kırşehir 1 (3.1 kg). Kırşehir 2 (3.4 kg) ve Yalova 2 (3.6 kg) çeşitlerinden elde edilmiştir. KR 1 ve KR 2 çeşitleri en iri, Yalova 2, Yalova 4 ve Şebin çeşitleri ise en küçük meyvelere sahip çeşitler olarak belirlenmiştir. En iri meyveler 21.20 g ile KR 1, en küçük meyveler ise 9.65 g ile Yalova 3 çeşidinden elde edilmiştir, tç ceviz ağırlığı 3.81 g (Yalova 3) ile 9.15 g (Yalova 1) arasında, iç randımanı ise % 33.98 (Şebin) ile % 60.68 (Yalova 1 ) arasında saptanmıştır. Çeşitlerde yan dallarda dişi çiçek oluşum oram % 0.0 (KR 1 ve KR 2) ile %43.0 (Yalova 4) arasında değişmiştir. Her bir yan tomurcukta ortalama dişi çiçek sayısı 0.7 (Şebin) ve 1.5 adet (Yalova 3) arasında belirlenmiştir. Bu denemeden elde edilen bulgulara göre, Yalova 1, Yalova 3 ve Yalova 4 çeşitleri. diğer çeşitlere göre daha ümitvar görünmekle birlikte, bu çeşitlere ait verim değerlerinin oldukça düşük bulunmasından dolayı, Ankara yöresi için çeşit önerebilmek için çalışmalara devam edilmesi yararlı olacaktır. 2001,56 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ankara, Adaptasyon, Ceviz, Verim
Özet (Çeviri)
This experiment was carried out to determine the well-adapted walnut varieties for Ankara region between 1998-2000 for this purpose, phenological and pomological characters of Yalova 1, Yalova 2, Yalova 3, Yalova 4, Şebin, Kırşehir 1 and Kırşehir 2 walnut cultivars grown at the experimental orchard of the Department of Horticulture, were investigated. The first three cultivars regarding the tree yield were Yalova 4 (6.5 kg), Yalova 1 (6.4 kg) and Yalova 3 (5.4 kg), but the lowest yields were obtovined from Kırşehir 1 (3.1 kg), Kırşehir 2 (3.4 kg) and Yalova 2 (3.6 kg). Nut weight were 21.20 g in Kırşehir 1. 9.65 g in Yalova 3. Kırşehir 1 and Kırşehir 2 have largest, but Yalova 2, Yalova 4 and Şebin smallest fruits while the highest kernel weight and ratio were obtovined from Yalova 1 (9.15 g, 60.7%), but lowest valves from Şebin (3.81g, 34.0%). The ratio of lateral buds carrying female flowers were between 0.0% (Kırşehir 1 and Kırşehir 2) and 43.0% (Yalova 4), and the number of female flower lateral bud were between 0.7 (Şebin) and 1.5 (Yalova 3). As a result of the whole data, although Yalova 1, Yalova 3 and Yalova 4 walnut cultivars show higher performances, further evaluation is needed for recommendation, because of the low-yielding performances of the these promising cultivars in Ankara. 2001, 56 pages