Düşük veri hızında çalışan genel amaçlı bir ses kodlayıcısının tasarımı
Computer simulation of a voice coder which obtains communication quality at a recuded bit rate
- Tez No: 104534
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI GÖKHAN İLK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Protototype Waveform Interpolation (PWI) coding, low bit rate speech coding, Variable Dimension Vector Quantization (VDVQ), wavelet transform, pitch estimation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜŞÜK VERİ HIZINDA ÇALIŞAN GENEL AMAÇLI BİR SES KODLA YICISININ TASARIMI Serdar Tuğaç Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Hakkı Gökhan İlk Bu tez, düşük bit hızlarında haberleşme kalitesinde konuşma üreten yeni bir sayısal ses kodlayıcısınm teorik ve bilgisayar benzetim sonuçlarıyla ilgilidir. Amaç, geleneksel prototip ara değerleme kodlayıcılarında kullanılan temel modeli [1] geliştirmek; böylece 2.3 Kb/s bit oranında kabul edilebilir bir ses kalitesi elde edilebilmektir. Bu sonuçla aşağıdaki hedeflere ulaşılmıştır: 1) Konuşma sinyalinin sentezi için, yeni bir doğrusal öngörüm, dalgacık ve ayrık kosinüs dönüşümü tabanlı prototip ara değerleme (DÖ_DD_AKD_PAD) modeli geliştirilmiştir. 2) Yukarıda bahsedilen DÖ_DD_AKD_PAD metodu, haberleşme kalitedeki konuşma sinyalini 2.3 Kbps bit oranında iletmektedir. 2001, 70 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Prototip Ara Değerleme (PAD) kodlaması, düşük bit hızlarında ses kodlama, Değişken Uzunluklu Vektör Nicemleyici (DUVN), Dalgacık Dönüşümü (DD), perde periyodu tahmini.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPUTER SIMULATION OF A VOICE CODER WHICH OBTAINS COMMUNICATION QUALITY AT A REDUCED BIT RATE Serdar Tuğaç Ankara Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Hakkı Gökhan İlk This work involves computer simulation of a voice coder which delivers communication quality at a reduced bit rate. The aim is to improve the main model which is used in traditional prototype waveform interpolation (PWI) coders, and obtain communication speech quality at 2.3Kbps. Thus the following goals are achieved: 1) A novel wavelet transform based prototype interpolation model for speech synthesis was developed. 2) Based on wavelet transform, prototype waveform interpolation method, a speech coder which delivers communication quality at 2.3 Kbps has been designed. 2001, 70 pages