Rekor değerlere dayalı risk analizi üzerine bir çalışma
A Study on risk analysis based on record values
- Tez No: 104549
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBİZLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Risk Processes, Record Values, Ruin Probability, Risk Management
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi REKOR DEĞERLERE DAYALI RİSK ANALİZİ ÜZERİNE BÎR ÇALIŞMA Sibel AÇIK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ömer L. GEBİZLİOĞLU Bu çalışmada Xj,X2,...,X" hasar miktarlarının üstel dağılım değişkenleri ve rekor değer değişkenleri olduğu iki durum için analiz ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Her iki durum için toplam hasar miktarı bulunarak primler hesaplanmış ve dönem sonu rezervleri elde edilmiştir. Rekor değerler kullanılarak bulunan dönem sonu rezervinin daha büyük miktarları öngördüğü ortaya konulmuştur. Risk yönetiminin ölçütleri olan risk rezervi, yükümlülüğü karşılama oranı, net retenşın ile ilgili sonuçlar bulunmuş ve bu sonuçlara ilişkin grafikler gösterilmiştir. Grafik davranışlarının benzer olduğu fakat rekor değerlerle çalışıldığında sayısal sonuç değerleri değiştiği saptanmış ve bu sonuçlara göre yorumlar yapılmıştır: Risk primi ve net retenşın değeri arttıkça risk rezervinin arttığı görülmüştür. Diğer saptamalar şunlardır: Güvenlik yüklemesi yüksek ise başlangıç risk rezervine gerek yoktur; artan risk primine karşılık yükümlülükleri karşdama oranı, artan güvenlik yüklemesine karşılık yükümlülükleri karşılama oram ve artan hasar sayısı karşısında aynı risk rezervi için net retenşın miktarı azalmaktadır. 2001, 71 sayfa ANAHTARKELİMELER:RiskSürecLRekorDeğer,Mas01asıhğ^,RiskYönetimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis A STUDY ON RISK ANALYSIS BASED ON RECORD VALUES Sibel AÇIK Ankara University School of Graduate Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor : Prof. Dr. Ömer L. GEBİZLÎOGLU In this work, Xl,X2,...,XM as exponentially distributed claim amounts and as record claim amounts are taken into consideration with attention to their statistical properties and comparatives differences. For both cases aggregate claim amounts, premiums, and reserves are obtained for a fixed time period. The main finding is that the reserve obtained by using record values is always higher than the usual case of non-record claim amounts. For both cases, risk reserve, solvency ratio, net retention analysis are performed and graphics are shown regarding these risk management factors. The results from the analysis are as follows: As the risk premium and the net retention value increase the risk reserve increases. Other findings are : If the safety loading is high enough there is no need for the initial risk reserve. As risk premium increases, solvency ratio decreases; as safety loading increases, solvency ratio decreases; and as claim number increases, net retention amount decreases for the same risk reserve value. 2001, 71 pages