Telsiz vericilerinin açılma geçici rejim işaretlerinin gerçek zamanlı yakalanması
Real time acqusition of radio transmitter turn-on transients
- Tez No: 104563
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı programlama, Telsiz vericisi kimlik tespiti, Açılma geçici rejim işaretleri, Bayesci model seçimi, Real time programming, Radio transmitter identification, Turn-on transients, Bayesian model selection
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TELSİZ VERİCİLERİNİN AÇILMA GEÇİCİ REJİM İŞARETLERİNİN GERÇEK ZAMANLI YAKALANMASI özgür ALTUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Mümtaz YILMAZ Bu tez çalışmasında, telsiz vericilerinin açılma geçici rejim işaretlerinin gerçek zamanlı olarak yakalanması problemi ele alınmıştır. İşaretlerin yakalanması için bir sistem geliştirilmiş ve bir uygulama yazılımı hazırlanmıştır. Kişisel bir bilgisayarda çalıştırılan uygulama yazılımı, bilgisayarın ses kartı aracılığıyla alıcı telsizden verileri elde etmektedir. Böylelikle 24 saat dinleme konumunda olan bir sistemle telsiz vericilerinin iletim işaretleri elde edilebilmektedir. Bu iletim işaretlerinde yapılan analiz sonucu açılma geçici rejim işaretleri elde edilmiştir. Elde edilen işaretin tamamen gürültü veya geçici rejim içeren bir işaret olduğu üzerinde durularak iki model geliştirilmiş ve elde edilen işaretin bu iki modelden gelme olasılıkları Bayesci model seçimi algoritması ile hesaplanmıştır. İşaretin olasılığı yüksek modelden geldiği kabul edilmiştir. Ayrıca elde edilen geçici rejim işaretinin başlangıç noktasının belirlenmesi analizleri yapılmış. Böylelikle geçici rejim işaretinin kanal gürültüsünden ayrıştırılması amaçlanmıştır. 2001, 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS. Thesis REAL TIME ACQUSITION OF RADIO TRANSMITTER TURN-ON TRANSIENTS Özgür ALTON Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr.Mümtaz YILMAZ In this thesis, the problem of real time acqusition of the radio transmitters turn-on transients is handled. A system is designed and an application software is prepared for acqusition of the signals. The application software is handling the data from radio receiver via sound card of a personal computer. In this way transmission signals of the radio transmitters can be handled by using a 24 hours receiving system. The turn-on transient signal of the transmitting radio can be obtained by analizing of this data. Two models are built up under the assumption that the acquired signal is a turn-on transient or a noise. The probabilities of the models are calculated by using Bayesian model selection algorithim. The acquired signal is assumed to meet the model which has the higher probability. Besides, change point analizes for the acquired turn-on transients are made. In this way separation of the channel noise from the transient signal is aimed. 2001, 89 Pages