Nallıhan-Hoşebe orman içi dinlenme yerinin rekreasyon kaynaklarının geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A Research on the development of recreational resources of Nallıhan-Hoşebe forest recreation area
- Tez No: 104562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Forest recreation area, Nalhhan-Ankara, Hoşebe, recreation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NALLIHAN-HOŞEBE ORMAN İÇİ DİNLENME YERİNİN REKREASYON KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nilüfer KORKMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ Bu araştırma, Ankara çevresinde bulunan ve özellikle Nallıhan ve Beypaza rı ilçenin rekreasyon ihtiyacına hizmet eden Nallıhan-Hoşebe Orman İçi Dinlenme Yerinin rekreasyon kaynaklarının belirlenmesi ve bu kaynaklan geliştirme olanaklarının saptanması amacıyla yürütülmüştür. Bu bağlamda öncelikle, rekreasyon ve orman içi rekreasyon kavranılan açıklanmıştır. A- raştırma alanının doğal ve kültürel kaynaklarının belirlenmesi çalışmanın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.“Orman İçi Rekreasyon Potansiyeli Değerlendirme Yöntemi”çerçevesinde bu kaynakların rekreasyon değerleri tespit edilmiştir. Diğer yandan, araştırma alanında ziyaretçi ve piknik alam özelliklerinin ve ziyaretçi istek ve ihtiyaçlarının saptanmasına yönelik bir anket gerçekleştirilmiştir ve değerlendirme bölümünde bu anketin sonuçla rından da yararlanılmıştır. Son olarak araştırma alanının rekreasyon potan siyeli belirlenmiş ve rekreasyon kaynaklarının geliştirilmesi için öneriler or taya konmuştur. 2001, 105 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Orman içi dinlenme yeri, Nalhhan-Ankara, Hoşebe, rekreasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE DEVELOPMENT OF RECREATIONAL RESOURCES OF NALLIHAN-HOŞEBE FOREST RECREATION AREA Nilüfer KORKMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgûl KARADENİZ This research has been performed for determining the recreational resources of the Nallıhan-Hoşebe forest recreation area, that serves Nallıhan and Bey pazarı district population and to determine the possibilities of the develop ment of these resources. In this context, firstly the terms of recreation and forest recreation have been explained. Determining of the natural and cul tural resources forms an important part of this research. In the frame of the chosen evaluation method the recreational values of this resources has been fixed. In this stage,“The Method of Evaluating the Forest Recreation Po tential”is used and the recreation values. On the other hand, a questionnaire has been prepared for determining the features of the picnic area and the needs and the requests of the visitors and in the evaluation part the results of this questionnaire is used. Finally, the recreation potential of the study area is determined and suggestions have put forward in order to develop the rec- reaton resources. 2001, 105 page