Tarımsal istatistik analizlerinde uzman sistemlerin kullanımı
Using the expert systems in agricultural statistical analysis
- Tez No: 104575
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE KOCABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Statistical Analysis, Hypothesis Controlles, Expert Systems, Statistical Expert Systems
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARIMSAL İSTATİSTİK ANALİZLERİNDE UZMAN SİSTEMLERİN KULLANIMI Nursal ARICI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabiüm Dalı Danışman: Doç.Dr. Zahide KOCABAŞ Bu çalışmada Uzman Sistemlerin, istatistiğe ihtiyaç duyan araştırıcılara, istatistik analiz sürecine ve istatistik uzmanlara neler sağlayabileceği araşnnlmıştır. Bu sebeple tezin birinci bölümünde giriş, ikinci bölümünde ise konuyla ilgili kuramsal temeller ve literatür özetleri yer almaktadır. Araştırma, amaca ulaşabilmek için geliştirilen bir uzman sistem uygulamasını da kapsamaktadır. Vnpiiatı cımrianrtrnnalaıiflan rinlayı im uygulana bir uzman modül niteliği kazanmıştır. Tezin uçunca bölümünde, uzman modülün geliştirilmesinde kullanılan materyal ve yöntemler, dördüncü bölümde ise araştırma bulguları açıklanmaktadır. Geliştirilen Uzman modülün konusu, tarım alanında çalışan araştırıcıların araştırma hipotezlerini test edebilmek ve topladıkları verileri analiz edebilmek için sıkça başvurdukları, karar alma sürecinde kullandıktan en etkili yöntemlerden Hipotez Kontrolleridir.Konunun genişliği dikkate alınarak problem alanı, populasyon ortalamalannm hipotez kontrolleri yoluyla test edilmesi konusu ile sınırlandınlmıştır.Bu sınırlama kapsamına giren istatistik yöntemler bir istatistik strateji çerçevesinde veri analizi yapmak üzere bir araya getirilmişlerdir. Uzman Sistem yaklaşımı ile geliştirilen Uzman Modül, bir uzman sistemde bulunan arayüz, bilgi tabanı, çıkarım mekanizması, veri tabam gibi temel bileşenlere sahiptir.Bu bileşenler hazırlanan istatistik plan çerçevesinde birbirleriyle bağlantılı olarak çalışırlar Uzman Modülü programlama aşamasında kullanılan yazdım materyalleri, MS Visual Basic ve SAS(Statistical Analysis System) dir.Bu materyallerden Visual Basic uzman modülün turn temel bileşenlerinin programlanmasında kullamlmışnr.SAS sistem ise, uzman modülün uygulanmasına karar verdiği bir istatistik yöntemin, hesaplama aşamalarında yardımcı bir yazdım aracı olarak Uzman modülün sahip olduğu özellikler, araştırıcının denemesinin planına uygun olarak, veri giriş tablosu hazırlamak, bu plana uygun istatistik yöntemi belirlemek ve uygulamak, yapılan hesaplamalar, varsayımlar vb konularda açıklama ve uyanlarda bulunmak, analiz sonuçlarının sözel açıklamaları ve yorumlanması konusunda yardımcı olup, gerekiyorsa çoklu karşılaştırma yöntemlerine yönlendirmektir. 2001, 194 ANAHTAR KELİMELER:lstatistik Analiz, Hipotez Kontrolleri, Uzman Sistemler, İstatistik Uzman Sistemler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PkD.Thesis USING THE EXPERT SYSTEMS IN AGRICULTURAL STATISTICAL ANALYSIS Nursal ARICI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science The Department of Zootechnics Supervisor: Assoc.Prof.0r..Zahide KOCABAŞ In this work how the expert systems can be facilitated to the researchers who needs statistics and to expert statisticians during their statistical analizing periods. After an introduction part, theoretical back grounds and previous studies are researhed. In the third chapter the expert system which we have developed as an expert system module has been introduced.The materials and methods at the third chapter and results of this reserach at the fourth chapter have been explained. The basic thema of the developed module is the hypothesis controls method which is the most enfluencial and frequently used methods for the researchers in agricultural studies in order to test their hypothesis and bigness of the research field, the problem area has been limited with the testing the population averages by hypotheses controlles. The hypothesis controlled statistical methods in an statistical staretgy have brought together in order to make data analysis. The expert module developed by statistical expert system approach has got basic compounds existed in an expert system such as interface, knowledge base, inference engine, data base. The compounds works coordinaterHy in the prepared statistical strategy. The software materials used during the programming the statistical expert module are the MS Visual Basic and SAS(StatisticaI Analysis System).The Visual Basic is used in rrogramming all compounds of expert module.Yet the SAS System is used as an assistant software at the computing stages of a statistical method decided by the statistical expert module. The caresteristics of the prepared expert module, suuable to the researchers plan, are to prapere the data input table, to decide and implemend the statistical method suitable to the research plan, to make explanations and warnings at works such as computings and assumptions, to assist in verbal explanations and interpretations of the analysis results; if necesitated, to direct the user to the multiple comparison methods. 2001,194 pages.