Havucun (daucus carota L. ) soğukta muhafazası sırasında oksin ve absizik asit düzeyindeki değişimlerin köklenme ve filizlenmeye etkisi
Changes in auxin and abscisic acid levels in relation to rooting and sprouting of carrots (daucus carota L. ) during cold storage
  1. Tez No: 104591
  2. Yazar: MEHMET UFUK KASIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN HALLORAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Havuç, Daucus carota L, muhafaza, ABA, IAA, köklenme, filizlenme, kalite, Oirrol, Daucus carota I... stonigc, AHA, IAA, rooting, sprouting, quality
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Doktora Tezi HAVUCUN {Daııcus carota L.) SOĞUKTA MUHAFAZASI SIRASINDA OKSİN VE ABSİZİK ASİT DÜZEYİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN KÖKLENME VE FİLİZLENMEYE ETKİSİ M.Ufuk KASIM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Nilgün HALLORAN Araştırma, hasat sonrası önemli kalite ve pazar kayıplarına neden olan köklenme ve filizlenme ile içsel absizik asit (ABA) ve oksin (indol-3-asetik asit - IAA) düzeyi arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Ankara'nın Ayaş bölgesinde üretimi yapılan ve 0°C ve 5°C sıcaklık ile %85-90 oransal nem içeren soğuk odalara yerleştirilen havuçlarda, muhafaza süresince aylık aralıklarla ABA miktarı (ng/g), IAA miktarı (ng/g), köklenme ve filizlenme oranı (%), köklenme ve filizlenme derecesi, gözlerde meydana gelen değişimler, solunum hızı (mi C02/kgh), suda çözünür toplam kuru madde miktarı (%), ağırlık kaybı (%), görünüş ve lal puanlaması ile i/.okıımarin (mg/tOO g) miktarını belirlemeye yönelik ölçüm, {.ö/.leııı ve analizler yapılmıştır. Araştırına sonucunda, havuçta hasattan sonraki dönemde oldukça kısa süreli dinlenme dönemi bulunduğu belirlenmiştir. Bu dinlenme dönemi üzerinde IAA ve ABA'in oldukça önemli etkilerinin bulunduğu ve bu hormonların dengesinin IAA yönüne kayması ile depolama koşullarına bağlı olarak havuçlarda köklenme ve filizlenme meydana geldiği saptanmıştır. Ancak depo sıcaklığının düşük olması bu olayı baskı altına alarak yavaşlatmaktadır. 2001, 126s.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis CHANGES IN AUXIN AND ABSCISIC ACID LEVELS IN RELATION TO ROOTING AND SPROUTING OF CARROTS (Daucus carota L.) DURING COLD STORAGE M.Ufuk KASIM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr. Nilgün HALLORAN This study was aimed to bring up the relationship between endogenous levels of both abscisic acid (ABA) and auxin (indole-3-acetic acid-IAA) of carrots in respect to rooting and sprouting which all result in the significant postharvest losses during marketing. For this purpose, carrots were grown in Ayaş, Ankara, then stored in the cold rooms set at 0° and 5°C temperature with 85-90 % relative humiditiy. Endogenous ABA (ng/g) and IAA (ng/g), sprouting and rooting ratio (%), sprouting and rooting degree, anatomical changes in adventitious roots, respiration rate (ml C02/kgh), total soluble solids (%), weight loss (%), sensory quality and isocoumarin formation (mg/100 g) were all determined during the study by monthly intervals. Results showed that there was a short dormancy period in pobtharvest periods of carrots. The effects of IAA and ABA on the dormancy were found to be significant and as the endogenous hormonal balance is favored by IAA during this period, rooting and sprouting can take place provided that ihe storage conditions are suitable. However, low storage temperature suppressing this physiological process. 2001, I26p.