Gıda endüstrisinde temizlik yardımcı maddeleri olarak kullanılan mikrobiyel enzimlerin araştırılması
Secreening for microbial enzymes which can be used with detergents as cleaning aid in food industry
  1. Tez No: 104592
  2. Yazar: AHMED ELBAHHIR AHMED İDRİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. LÜTFİ ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyel enzimler, alkali proteaz, deterjan, Bacillus spp, proteolhik aktivite, termal stabilUe, substrat spesifikliği
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ GIDA ENDÜSTRİSİNDE TEMİZLİK YARDIMCI MADDELERİ OLARAK KULLANILAN MİKROBİYEL ENZİMLERİN ARAŞTIRILMASI Ahmed Elbashir A. IDRIS Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI Bu çalışmada gıda endüstrisinde deterjan yardımcı maddeleri olarak kullanılabilecek mikrobiyel alkali enzimlerin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, toprak, su, bitkisel materyal ve süt gibi çeşitli ortamlardan alkali proteaz enzimi üreten bakteriler izole edilmiştir. Yapılan denemeler sonucu bu izolatlardan dört tanesinin (7 AFPC, 8AFPC, 9AFPC ve 11AEPC) alkali proteaz üretimleri bu çalışma kapsamında değerlendirilebilecek nitelikte bulunmuştur. Elde edilen enzimlerin yıkama koşullarında bazı ticari deterjanlarla birlikte kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla, farklı pH dereceleri, termal stabilheleri ve substrat aköviteleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Çalışmada kullanılan enzimler çok geniş bir pH aralığında ( pH 6.7 den pH 11.9' a kadar ) aktivite göstermişlerdir. 7 AFPC enzimi pH 6.7 ile pH 12.5 arasında olmak üzere en geniş pH aralığına sahiptir. Kazein üzerinde maksimum etki pH 11.9' da gerçekleşmiştir. 8AFPC enzimi ise pH 6.3-10.8 arasında aktivite gösterirken optimum aktivite pH 10.8' de tespit edilmiştir. Diğer yandan 9AFPC enzimi ise pH 6,3 ile pH 12.5 arasında aktivite gösterirken optimum aktivite pH 11.9'da belirlenmiştir. 11 AFPC enziminin aktivite aralığı ise 6.7 ile 11.9 olarak belirlenmiş, maksimum aktivitenin pH 10.8' de gerçekleştiği tesph edilmiştir. 8AFPC ve 11 AFPC enzimleri sahip oldukları geniş pH aralığmdaki stabilitelerine karşın toplam aktiviteleri 7AFPC ve 9AFPC enzimleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Sıcaklık karşısındaki stabilheleri dikkate alındığında, 11 AFPC enziminin diğer enzimlere göre daha stabil olduğu belirlenmiştir. 11 AFPC enziminin aktivitesi 32° C nin üzerindeki sıcaklıklarda düşüş göstermesine karşın, 60° C sıcaklıkta belli bir aktivite gösteriyor olmasıyla dikkat çekicidir. Genel olarak tüm enzimlerin aktivitesi sıcaklıkla doğru orantılı olarak artarken maksimum aktivite 32° C de gözlenmiştir. 7AFPC, 8AFPC, 9AFPC ve 1 1 AFPC enzimlerinin çeşitli protein substratlanna olan etki düzeyleri pH derecesine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. pH 7.3' te 11 AFPC enzimi süt kazeini ve hemoglobin substratlanna karşı yüksek aktivite gösterirken pH 10.5' de7AFPC enzimi en aktif enzim olarak bulunmuştur. Bu pH derecesinde 7AFPC enzimi süt kazeinim (8.3X10-8 mol/dakika) ve albumini (7.2x1ü"8 mol/dakika) oldukça yüksek oranda hidrolize etmiştir. Çalışmada kullanılan enzimler ticari bazı deterjan preparaüarı (TD1, TD2, TD3, TD4 ve TD5) ile uyumlan açısından da test edilmişlerdir. Sonuçlar göstermektedir ki 7AFPC enzimi TD5 deterjam ile kullanıldığında aktivhesinin % 70' ini korurken, TD2, TD3 ve TD4 deterjanlan varhğmda ancak % 60 oranında aktivitesini koruyabilmiş, TD1 deterjam varhğmda ise aktivitesinin % 80' ini kaybetmiştir. Denemeler sonucu elde edilen bulgulara göre 7AFPC ve 9AFPC enzimlerinin deterjanlarla birlikte kuUamlabilecek potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir. Ayrıca 9AFPC enziminin geniş bir substrat spesifikliğine sahip olması farklı kirlilik etmenlerine karşı kullamlabileceğinin bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir. 2001, 111 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SCREENING FOR MICROBIAL ENZYMES WHICH CAN BE USED WTTH DETERGENTS AS CLEANING AID IN FOOD INDUSTRY Ahmed Elbashir A. IDRIS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI Screening for microbial alkaline enzymes to be used with detergents as a cleaning aid in food industry, was the main objective of this research. For this aim, some protease- producing bacteria were isolated from different sources such as soil, water, plant materials and milk. As a result of experiments four of alkaline proteases (7 AFPC, 8AFPC, 9AFPC and 1 1 AFPC) were found worthy to be used in the research. To examine the compatibility of the above alkaline enzymes to work with detergents in washing conditions, the effect of pH, time, thermal stability and substrate specificity on the enzyme activity were studied. The above enzymes were active over a broad pH range (from pH 6.7 to pH 11.9). Enzyme 7AFPC had a high activity at pH range between pH 6.7 to pH 12.5. The maximal proteolytic activity towards skim milk casein was observed at pH 1 1.9 whereas enzyme 8AFPC was stable between pH 6.3 to pH 10.8 and its maximal activity was noticed at pH 10.8. Enzyme 9AFPC on the other hand, showed stability at pH between 6.3 to pH12.5, but its optimal pH was observed at pH 11.9. Enzyme 11AFPC exhibited stability at pH ranging between pH 6.7 to pH 11.9 and its maximal activity was shown at pH 10.8, Enzymes 8AFPC and 11 AFPC in spite of their stability within wide range of pH, but their activity values were very low in comparison with other enzymes 7AFPC and 9AFPC. Thermal effect showed that enzyme 11 AFPC had higher stability towards temperature than other enzymes. Although, the 11 AFPC enzyme activity decreased above 32°, but its stability was still obvious until 60°C. Generally the activities of all above enzymes increased linearly with increasing in temperature. The maximal activities for enzymes (7AFPC, 8AFPC, 9AFPC and 1 1 AFPC) was observed at 32°C. The specificity and the enzyme activities of 7AFPC, 8AFPC, 9AFPC and 11 AFPC towards various protein substrates, were affected with pH level. At pH 7.3, enzyme 1 1 AFPC was considered as the most active enzyme towards the protein substrates especially against skim milk and hemoglobin. But at pH 10.5, the enzyme 7AFPC was thought to be the most active one among other enzymes. 7AFPC enzyme showed higher activity in hydrolyzing skim milk (8.3x10"* mol/min) and albumin (7.2X10-8 mol/min).The compatibility of the above enzymes was tested with some commercial detergents (TD1, TD2, TD3, TD4, and TD5). The results indicated that enzyme 7AFPC retained more than 70% of its activity in presence of the detergent TD5 and more than 60% of its activity in presence of TD2, TD3 and TD4. In the presence of TD1, almost more than 80% of the 7AFPC activity was lost after incubation at 38 °C for lhour. The results obtained on pH, thermal stability and compatibility of the enzymes 7AFPC and 9AEPC indicates their potential for application in detergents. Also the broader specificity of the latter enzymes implies that they may be advantageous for their use in detergents against a wide variety of stains. 2001, 111 pages Key Wordss Microbial enzymes, alkaline protease, detergent, Bacillus sap, proteolytic activity, thermal stability, substrate specificity.