William Golding'in Pincher Martin ve Albert Camus'un yabancı adlı eserlerinde ölümle yüzleşme teması
  1. Tez No: 104898
  2. Yazar: MOSTAFA RMOUCH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARGARET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Confrontation with death, Existence, Golding, Camus
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ill ABSTRACT CONFRONTATION WITH DEATH IN WILLIAM GOLDING'S PINCHER MARTIN AND ALBERT CAMUS' THE OUTSIDER Rmouch, Mostafa M. A., Program in English Literature Supervisor: Assistant. Prof. Dr. Margaret Sönmez December 2001, 83 pages This thesis aims at discussing two characters' confrontation with death: Christopher Martin who finds himself face to face with death on a rock in the middle of nowhere and Meursault who tries hard to escape the mechanism 'death'. Each time Meursault seeks to divert his mind from death, he is brought back to it. The thesis discusses the two characters' confrontation and the difficulties undergone during these confrontations. Although the writers of the two books have completely different pointsIV of view in presenting their protagonists' confrontation with death, the thesis tries to highlight some of the similarities emerging from this confrontation. The thesis also investigates the characters' struggle against death, their ups and downs and their determination to find a way to keep existing. Throughout the process of this confrontation, the thesis goes further beyond the concept of death, analysing the possible motives involved in this confrontation. Whether or not it is really a confrontation with death, the thesis expends further on this point. Although William Golding and Albert Camus belong to completely different backgrounds, they both deal with the question of Man in the world. Golding sees the true nature of Man far beyond historical or cultural backgrounds, whereas Camus sees Man in terms of the absurd.
Özet (Çeviri)
oz WILLIAM GOLDING'IN PINCHER MARTIN VE ALBERT CAMUS'NÜN YABANCI ADLI ESERLERİNDE ÖLÜMLE YÜZLEŞME TEMASI Rmouch, Mostafa Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Margaret Sönmez Aralık 2001, 83 Sayfa Bu tezin amacı romanlardaki iki karakterin ölümle yüzleşmesini incelemektir: kendini bir kayanın tepesinde ölümle yüz yüze bulan Christopher Martin ve ölümden kaçmaya çalışan Meursault. Aklına ölümü getirmemeye çalıştığı anda, Meursault ölümü düşünmekten kendini alıkoyamaz. Bu tez bu iki karakterin ölümle yüzleşmesini ve bu yüzleşme sırasındaki zorluklan inceler. Kahramanlarının ölümle yüzleşmesini yansıtırken iki roman yazarının tamamen farklı görüşleri olmasına rağmen, bu çalışmada yüzleşmelerdeki benzerlikler vurgulanmaya çalışılır, ve karakterlerinVI ölüme karşı çabalamaları, değişen ruh halleri ve hayatta kalabilmek için gösterdikleri kararlılık araştırılır. Bu tez, ölümle yüzleşmenin olası sebeplerini inceleyerek yüzleşme sürecinde ölüm kavramının ötesine geçmiş olur ve bu konuyu incelemeyi amaçlar. William Golding ve Albert Camus farklı yaklaşımlara sahip yazarlar olsalar bile, her ikisi de inşam sorgular. Golding insanın gerçek doğasını tarihsel ve kültürel olgunun çok ötesinde görürken, Camus insanı“absurd”kavramıyla ilişkilendirir. Anahtar Kelimeler Ölümle Yüzleşme, Varoluş, Golding, Camus