Offical music policy of the young Turkish Republic from the mid 1920's until the end of 1930's
1920'lerin ortalarından 1930'ların sonlarına kadar genç Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi müzik politikası
- Tez No: 105048
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Müzik Politikası, Toplumsal“Praksis”, İdeoloji, Estetik IV, Music Policy, Social Praxis, Ideology, Aesthetics, iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz 1920'LERİN ORTALARINDAN 1930'LARIN SONLARINA KADAR GENÇ TÜRKİYE CUMHURÎYETİ'NİN RESMİ MÜZİK POLİTİKASI Akal, Özlem Tüzel Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Aralık 2001, 135 sayfa Bu tezin amacı müziği toplumsal bir“praksis”olarak ele alarak, 1920'lerin ortalarından 1930'ların sonlarına kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin müzik politikasının bir değerlendirmesini yapmaktır. Bu değerlendirme yapıkken, Devletin müzik politikasını oluşturmadaki amaçlan ile uygulamadaki pratikler arasındaki tutarsızlıklar göz önüne alınarak, müzik politikasının hayata geçirilmesine ilişkin belli başlı araç ve kanallar, devletin müziğe yaklaşımından ayrı ele alınmıştır. Resmi müzik politikasının uygulamada ne ölçüde amacına ulaşftğj, devletin söz konusu araç ve kanalları etkin olarak kullanıp kullanamadığı ve ülkedeki altyapı koşulları ile sıkı sıkıya bağlıdır. Bu nedenle bu politikanın başarılı ya da başarısız olduğu değerlendirmesini yaparken, uygulamanın araçlara ve kanallara bağlı olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OFFICIAL MUSIC POLICY OF THE YOUNG TURKISH REPUBLIC FROM THE MID 1920'S UNTIL THE END OF 1930'S Akal, Özlem Tüzel M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Raşit Kaya December 2001, 135 pages This thesis aims at focusing on music as a“social praxis”through an analysis of the motives and intentions of the“governing elite”in the formation of the official policy for music from mid 1920's until the end of 1930's in Turkey. For this purpose the developments within, peculiarities and the traditions of the music genres in the Republic, with their ideological connotations concerning the particular time period of the study are. For purposes of clarity, the instruments of the state related with the implementation of the music policy are assessed separately, keeping in mind that successes or failures of the music policy could be better explained in terms of the possibilities and shortcomings or limitations of these instruments that stemmed from the State's perception and methods of utilization of these instruments as well as the infrastructural conditions of the country