The Crisis of jurisprudence in contemporary Turkey
Çağdaş Türkiye'de hukuk krizi
- Tez No: 105047
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: adalet ve hukuk, siyaset ve yasa, ahlak, devletin adalet yönetimi, kabile adaleti, islam adaleti, laik adalet, malumat toplumunda adalet iv, morality, ethics, ethical life, justice, jurisprudence, politics, law, state administration of justice, tribal justice, imperial justice, Islamic justice, secular justice, justice in the information society, modes of social relations m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
oz Çağdaş Türkiye'de Hukuk Krizi Erdoğan Yıldırım Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu April 2001, 334 sayfa Bu tez, son zamanlarda Türkiye'de gündeme gelen ve toplumun adalet fikri ile devletin adalet yönetimi arasındaki açıklığın giderek genişlemesiyle kendisini belli eden hukuk krizine yol açan toplumsal süreçleri anlama ve göstermeye çalışmaktadır. Hukuk alanında ortaya çıkan bu kriz, toplumun sadece bu günü bağlamında değil, daha geniş bir perspektif içinde, Türkiye toplumunun tarihi boyunca geçirdiği dönüşümler çerçevesinde incelenmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye toplumunun tarihi dönüşmesini kabaca herbiri kendi ahlak (adalet de) ve güç (siyasal örgütlenme) kipine sahip dört ana dönem içinde ele almanın mümkün olduğu görülmektedir 0 İslam öncesi göçebe kabile toplumu; ii) yan-göçebe islam toplumu, iii) dünya kapitalist yapılanmasıyla giderek daha fazla bütünleşen laik, ulus-devlet toplumu; ve son olarak iv) yeni biçimlenen postmodern dünyaya ilişkin kısa göndermelerde bulunacak. Böylesine bir geçmişin çağdaş Türkiye toplumu üzerinde birtakım izler bırakacağı, ve özellikle son iki yüzyılda iki dönemi birden atlamak gibi çok hızlı bir dönüşüme zorlanan Türkiye'ninki gibi bir toplumda ciddi güçlüklere ve krizlere neden olacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Crisis of Jurisprudence in Contemporary Turkey Erdoğan Yıldırım Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu April 2001, 334 pages This thesis tries to understand the social processes that lead to the current crisis of jurisprudence in Turkey marked by the opening gap between the people's notions of justice and the state administration of justice. This crisis in the field of justice is analysed within the socio-historical context of wider transformations that the society experiences throughout her history. It is possible to divide the social history of the Turkish society into four major periods each having their own unique modalities of morality, ethics, justice and power (political organisation): i) nomadic tribal society; ii) Monotheistic empire; and iii) secular, modem nation-state increasingly integrating into the world capitalistic assemblage, and iv) only a few aspects of the postmodern society will simply be pointed. It is clear that such a past will leave its traces and cause serious difficulties and crises especially in a society like the Turkish one that fell into a whirlwind of a highly fast process of transformation as to experience forces of the two last periods at the same time. a