Govarnance within the context of neo-liberalism
Neo-liberalizm bağlamında yönetim
- Tez No: 105049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Classical liberalism, neo-liberalism, new right, governance 11
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz NEO-LİBERALİZM BAĞLAMINDA YÖNETİŞİM Akdeniz, Eylem Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Mayıs 2001, 97 sayfe Bu çalışmanın amacı, siyaset bilimi ve kamu yönetiminin yakın dönemdeki en gözde temalarından biri olan yönetişim yaklaşımım neo-liberalizm bağlamında sorgulamaktır. Bu doğrultuda, yönetişimin neo-liberal düşünce biçimiyle süreklilik mi arz ettiği yoksa bu çizgiden bir kopuşu mu işaret ettiği sorusu tezin merkezi sorusu olma özelliği taşımaktadır. Dolayısıyla, çalışma söz konusu soruya her iki yaklaşımın üzerinde temellendikleri merkezi argümanlar ve kuramsal çerçeveleri karşılaştırarak bir yanıt geliştirmektedir. Tezin büyük bir bölümü neo-liberal gündemin tahliline ayrılmış, yönetişim yaklaşımı, söz konusu tahlilden çıkarsanan yöntemsel ve kuramsal öngörüler yoluyla irdelenmiştir. Bu tezde, yönetişim literatürünün neo-liberalizm ile aynı kuramsal merkezi argümanları paylaştığı ve böylesi bir oluşumun zeminin Yeni Sağ'ın ideolojik çerçevesi tarafindan çok önceden oluşturulduğu iddia edilmektedir. iiiAnahtar Kelimden Klasik liberalizm, neo-liberalizm, yeni sağ, yönetişim tCYteStKÖCRCTİMKUttULÜ hokOkantasyon merkzzI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GOVERNANCE WITHIN THE CONTEXT OF NEO-LIBERALISM Akdeniz, Eylem M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc.Prof. Mehmet Okyayuz May 2001, 97 pages In this study, it is aimed to explore the very nature of one of the most fashionable recent themes of political science and public administration, that of governance, within the context of neo-liberalism. In this respect, the question concerning whether governance approach implies some sort of continuity with or a rupture from the neo-liberal lines of thought has been the central question of the thesis. Then, the present study has developed an explanation to this huge question by comparing the core arguments and the theoretical frameworks upon which either of the approaches has been built. The major part of the thesis has been devoted to an analysis of neo-Uberal agenda that, the governance approach has been examined via the framework constructed by the methodological and theoretical insights derived through such an analysis.In the thesis it is argued that governance literature shares the same core theoretical arguments with neo-liberalism and the roots of such an emergence has been laid by the ideological framework of the New Right much before.