Competitiveness of the Turkish white goods industry: An application of Porter's Diamond Model
  1. Tez No: 105052
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL PAMUKSUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet gücü, Porter'ın Elmas Modeli, Türk beyaz eşya sanayii IV, Competitive advantage, Porter's Diamond Model, Turkish white goods industry Ul
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz TÜRK BEYAZ EŞYA SANAYİİNİN REKABET GÜCÜ: PORTER'IN ELMAS MODELİNİN BİR UYGULAMASI Pamuksuz, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Özlem Öz Aralık 2001, 93 sayfa Türk ekonomisine önemli katkıları olmasına rağmen, beyaz eşya sektörü akademik yazmda sınırlı düzeyde ilgi toplayabilmiştir. Bu tezin amacı yazındaki bu boşluğu Porter' m Elmas Modelini Türk beyaz eşya sanayiine uygulayarak kapamaya yardımcı olmaktır. Porter' m modeli bir ülkedeki sanayilerin rekabetçi güçlerini girdi koşullan, talep koşulları, ilgili ve destekleyici sanayiler ve firma stratejisi ve rekabet yapısı etmenlerinden oluşan bir çerçeve yoluyla incelemektedir. Türk beyaz eşya sanayiindeki basan ve zaafların temellerim daha iyi anlamak amacıyla Porter'ın çerçevesindeki etmenler çoğunlukla ikincil verilere dayanılarak ayn ayn incelenecektir. Bu çalışma aynı model kullanılarak daha önce yapılmış Türk sektör analizlerine katkıda bulunarak sadece bu bir sanayinin derinlemesine analizine değil, benzer çalışmalarla karşılaştırmalı analizlere de imkan sağlayacaktır. Ayrıca bulgulann Türk ekonomisi ve Porter'ın modelinin kullanımma dönük değerlendirmesi de yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPETITIVENESS OF THE TURKISH WHITE GOODS INDUSTRY: AN APPLICATION OF PORTER'S DIAMOND MODEL Pamuksuz, Mustafa Kemal M.B.A., Department of Business Administration Supervisor: Asst. Prof. Özlem Öz December 2001, 93 pages Despite its significant contribution to the Turkish economy, the white goods industry has captured limited attention in the academic literature. This thesis attempts to help close this gap by utilizing Porter's Diamond Model to analyze the competitiveness of the Turkish white goods industry. Porter's model analyzes a nation's competitive advantage in industries through a framework consisting of factor conditions, demand conditions, related and supporting industries, and firm strategy, structure and rivalry. Using mostly secondary data, the elements of this framework will be examined separately for the Turkish white goods industry in order to better understand the sector's foundations of success or weaknesses. The study will add to the Turkish sectoral analyses previously conducted using the same model, providing not only in-depth analysis of this sector but also allowing comparisons with previous sectoral analyses. Implications for the Turkish economy and the utilization of Porter's model will also be discussed.