Syndication loans and syndication loan borrowings of Turkish borrowers since 1980s
Sendikasyon kredileri ve 1980 yılından itibaren Türk borçlanıcıların sendikasyon kredisi borçlanmaları
  1. Tez No: 105051
  2. Yazar: NESLİHAN TURGUTTOPBAŞ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sendikasyon Kredisi, Sendikasyon Kredisi Piyasası, LIBOR, Spread, Düzenleyici. vı, Syndication Loans, Syndication Loan Market, London Interbank Offer Rate (LIBOR), Spread, Lead Manager, Arranger. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
oz SENDIKASYON KREDİLERİ VE 1980 YILINDAN İTİBAREN TÜRK BORÇLANICILARIN SENDİKASYON KREDİSİ BORÇLANMALARI Turguttopbaş (Doğan), Neslihan Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: ProfJDr.Cengiz Erol Haziran 2001, 162 sayfa Bu tez, Türk borçlanıcılar için 1980 sonrası dönemde önem kazanan sendikasyon kredisi borçlanmalarının yapısal özelliklerini ve geçmişteki sözkonusu Türk borçlanmalarının niteliklerini analiz etmekte olup, iki kısımdan oluşmuştur. Birinci kısım sendikasyon kredilerini tanım ve prosedürleri açısından incelemekte, ikinci kısım ise 1980'den bu yana Türk Hazinesi, kamu kurumlan ve diğer Türk şirket ve bankalarınca sağlanan sendikasyon kredilerini mercek altına almaktadır. Günümüzde sendikasyon piyasasında yaşanan ve Türk borçlamcılarmı da direkt ya da dolaylı olarak etkileyen gelişmelerin detaylı olarak irdelenebilmesi için sendikasyon borçlanmalarının halihazırda standartlaşmış olan yapılan ve söz konusu piyasasının zaman içinde değişen karakteristiği ana etkenler olarak ele alınmıştır. Özellikle 1980 kararlan ile liberal ekonomiye geçiş sonrası, Türk piyasalanmn döviz cinsi borçlanma ihtiyaçlarının artışı, öncelikle Türk Hazmesi,kamu sektörü ve yoğunlukla 1989'da Türk lirasının konvertıbl olarak kabul edilmesiyle Türk bankalarınca döviz cinsi fon temini açısından sendikasyon kredisinin önemim artırmıştır. Bu çalışmada, Türk borçlamcılarmm 1980 sonrası sağladıkları fonların maliyet ve miktarları ile borçlanma kapasiteleri incelenerek, önümüzdeki dönemlerde hangi düzeyde fonlama olanağı sağlayabilecekleri yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SYNDICATION LOANS AND SYNDICATION LOAN BORROWINGS OF TURKISH BORROWERS SINCE 1980s Turguttopbaş (Doğan), Neslihan M.B.A., Department of Management Supervisor: Prof.Dr.Cengiz Erol June, 2001, 162 pages This thesis is a descriptive study in order to analyze the structural dimensions of the syndication loan borrowings which gained importance as a foreign exchange funding source for Turkish borrowers since 1980s and the characteristics of such past borrowings of Turkish borrowers and consists of two parts. The first part elaborates the syndication loan concept with its definition and procedures. In the second part, the syndication loan borrowings of Turkish borrowers, who have been namely governmental borrowers, public sector borrowers other than sovereign, Turkish banks and corporate?, since 1980s have been evaluated. The current procedurally standardized nature of such borrowings and the changing characteristics of the syndication loan market through the time have been considered to be the main issues to be addressed in order to clarify the recent indevelopments in the syndication loan market which affected Turkish borrowers directly and/or indirectly. The increasing foreign exchange borrowing requirements of Turkish entities especially after the introduction of liberal economic system in 1980, is thought to be resulted with the increasing importance of the syndication loans as a foreign exchange founding source firstly for the Turkish sovereign and public sector borrowers and then the Turkish banks especially after the enactment about convertibility of Turkish Lira in 1989. In this study, an analysis has been made in order to address the developments in terms of borrowing ability, cost and amount of funds secured by Turkish borrowers since 1980 in order to build a capacity to estimate the future direction of these funds given the prevailing market conditions. Science: 215.01.02