Responses to compliments: A cross-cultural investigation on female EFL Turkish learnes and female American native speakers
İltifat yanıtları: İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk kız öğrenciler ve anadili İngilizce olan Amerikalı kız öğrenciler üzerine kültürlerarası bir çalışma
  1. Tez No: 105062
  2. Yazar: KADRİYE RAMAZANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: iltifatlar/ iltifat yanıtları, kültürlerarası edimbilim, kadınların dil kullanımı, aradil, edimbilimsel edinç VI, compliments/compliment responses, cross-cultural pragmatics, women's speech, interlanguage, pragmatic competence. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
öz İLTİFAT YANITLARI: İNGİLİZCE'Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN TÜRK KIZ ÖĞRENCİLER VE ANADİLİ İNGİLİZCE OLAN AMERİKALI KIZ ÖĞRENCİLER ÜZERİNE KÜLTÜRLERARASI BİR ÇALIŞMA RAMAZANOGLU, Kadriye Yüksek Lisans, İngiliz Dili Öğretimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz ZEYREK Ocak 2001, 1 33 sayfa Bu çalışma İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk kız öğrenciler ve anadili İngilizce olan Amerikalı kız öğrencilerin iltifatlara verdikleri yanıtlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları incelemeyi ve İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen kız öğrencilerin kullandıkları aradilin edimbilimsel özelliklerini irdelemeyi amaçlamıştır. Bu amaçlara ulaşmak için, üç deney grubu seçilmiştir. İlk grupta İngilizce veritabanını (L2) oluşturmak üzere Texas Üniversitesi'nde okumakta olan 48 Amerikalı kız öğrenci, ikinci ve üçüncü gruplar için Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okumakta olan kız öğrenciler seçilmiştir. İkinci grup aradil (interlanguage) veritabanını sağlamak için İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 60 üst düzey dil öğrencisinden, üçüncü grup ise Türkçe Veritabanını oluşturmak için anadili Türkçeolan 58 öğrenciden meydana gelmektedir. Tüm gruplardaki öğrencilere 9 ayrı durum içerisindeki iltifatlara yanıt vermek üzere söylem tamamlama testi verilmiştir. Alınan sonuçlara göre anadili İngilizce olan Amerikalı denekler daha çok kabul etme (accepting) stratejilerini kullanmışlardır. Öte yandan, anadili Türkçe olan denekler ve İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin kabul etme (accepting), kaçınma (avoidance) ve reddetme (rejection) stratejilerinde eşit bir dağılım gözlenmiş ve yanıtlarında Türkçe'de sıklıkla kullanılan çeşitli kalıp sözler görülmüştür. Ayrıca bu iki grup reddetme stratejilerini Amerikalı deneklerden daha sık kullanmışlardır. Bunun sebebi Türk kültüründe tevazu ve alçakgönüllülük değerlerinin yüz olgularını etkilemesi olabilir. Çalışmadan elde edilen diğer bir sonuç, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin iltifatlara verdikleri yanıtlarda kullandıkları stratejilerin sıklık ve biçim açısından anadili Türkçe olan öğrencilerinkiyle oldukça benzer olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu öğrencilerin İngilizce anketleri yanıtlarken Türkçe'de sıklılkla kullanılan kalıp sözleri doğrudan çevirme yoluna gittikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESPONSES TO COMPLIMENTS: A CROSS-CULTURAL INVESTIGATION ON FEMALE EFL TURKISH LEARNERS AND FEMALE AMERICAN NATIVE SPEAKERS RAMAZANO?LU, Kadriye M.A. Program in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Deniz ZEYREK January 2001, 1 33 pages This study aims to examine the similarities and differences between the compliment response strategies of Turkish female EFL learners and female American native speakers and to reveal the interlanguage characteristics of Turkish female EFL learners in responding to compliments. In order to achieve these goals, three groups of subjects were selected. The first group of participants was 48 female American native students studying at the University of Texas to form the American native data (L2). The second and the third groups were chosen among the students studying at the Middle East Technical University. While the second group consisted of 60 upper-intermediate female EFL learners to form the Interlanguage data (IL), the third group was comprised of 58 female native Turkish speakers to constitute the Turkish 111native data (LI). Then, the subjects in each group were given a discourse completion test to provide responses to the compliments given in the 9 conversational situations. The results suggested that American native speakers are more likely to accept the compliments. On the other hand, there was an even distribution in the use of acceptance, avoidance and rejection strategies among Turkish native speakers and EFL learners and their responses were rich in formulaic expressions. They both employed rejection strategies more frequently than their American counterparts due to the fact that the values of modesty and humility affect the face-saving practices in Turkish culture. Another finding of the study was that the frequency and the usage of the compliment response strategies of EFL learners were quite identical to that of Turkish native speakers. Besides, the EFL learners had a tendency to translate the formulaic expressions used in Turkish while responding to compliments in English.