Restructuring Turkish local governments within the integration period of the European Union
Avrupa Birliği'ne entegrasyon sürecinde Türk yerel yönetimlerinin yeniden yapılandırılması
- Tez No: 105063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT POLATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Yerel Yönetimlerinin Yeniden Yapılandırılması, özerk Yerel Yönetim, Yerel Demokrasi, İdari Özerklik, Mali Özerklik. IV, Reorganisation of Turkish Local Governments, Local Self-Government, Local Democracy, Administrative Autonomy, Financial Autonomy
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
öz AVRUPA BIRLIGI'NE ENTEGRASYON SURECİNDE TÜRK YEREL YÖNETİMLERİNİN YENİDEN YAPILANDOULMASI Meriç, Yasemin Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aykut Polatoğlu Ocak 2001, 225 Sayfa. Bu çalışma, Avrupa Birliği'ne entegrasyon süreci içinde, Türk yerel yönetimleri için bir model yapılandırmayı amaçlamaktadır. Böylelikle, ilk olarak^ Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği tarafından ortaya konan prensipler incelenmektedir. Özellikle, Avrupa Yerel Özerklik Şartnamesi ve Avrupa Kentsel Şartı, Avrupa ülkelerinde demokratik idari sistemler oluşturmak amacıyla ilan edilmiştir. Bununla birlikte, özerk yerel yönetim modeli, her bir Avrupa ülkesinde, farklı etkilere ve yansımalara sahip olmuştur. Bu nedenle, Fransa ve Birleşik Krallık'taki yerel yönetim sistemleri, karşılaştırmalı bir şekilde incelenmektedir. Daha sonra, Türk yerel yönetim sistemi, içinde barındırdığı aksaklıklar ve sorunlarla birlikte, analiz edilmektedir. Bu kapsamda, Türk yerel yönetim sistemi, Avrupa için geliştirilen model ile kıyaslanmaktadır. Son olarak, Türk yerel yönetimlerinin, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği tarafından sunulan prensipler ve değerlerle uyumlu olabilmesi için, tutarlı ve etkili bir model önerilmektedir. Bu çalışma, yerel özerklik, vatandaş katılımı ve yerel idari ve mali özerklik açısından, Avrupalı olma yolunda alınan ilk geliştirici tedbirlerin bir parçası olacaktır.,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTRUCTURING TURKISH LOCAL GOVERNMENTS WITHIN THE PERIOD OF INTEGRATION TO THE EUROPEAN UNION Meriç, Yasemin M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aykut Polatoğlu Jaunary 2001, 225 Pages. This study aims at constructing a model for Turkish local governments within the integration process to the European Union. Thus, the principles indicated by the Council of Europe and the European Union are firstly examined. Particularly, the European Charter of Local Self-Government and the European Urban Charter have been declared for establishing democratic administrative systems in European countries. However, the local self-government model has had different implications and reflections in each European state. Therefore, the local government systems in France and the United Kingdom are comparatively examined After that, Turkish local government system with the deficiencies and problems hidden itself is analyzed. Within this respect, the Turkish local government system is compared with the model developed for the Europe. Lastly, a sound and effective model is proposed for Turkish local government system for the alignment with the principles and values presented by the Council of Europe and the European Unioa This study will be one part of the first progressive measures taken for local democracy, citizen participation and local administrative and financial autonomy, on the way to being European.