Compliments and compliment responses in Turkish and American English: A contrastive pragmatics study of a facebook corpus
Bir karşılaştırmalı edimbilim çalışması: Türkçe ve Amerikan İngilizcesinde sosyal medyada kullanılan iltifatlar ve iltifatlara verilen yanıtlar
  1. Tez No: 481492
  2. Yazar: FUNDA DÖRTKULAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALE IŞIK GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Facebook, İltifatlar, İltifat Yanıtları, Konular, İşlevler, Facebook, Compliments, Compliment Responses, Topics, Functions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 350
Özet
Bu derlem çalışması, kültürlerarası ve cinsiyet temelli dil kullanımlarını ortaya çıkarmak için Türk ve Amerikalı katılımcıların anadillerindeki Facebook fotoğraf yorumlarındaki iltifat içerikli konuşmalarını analiz etmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla dört grup katılımcıdan (Türk erkek /kadın, Amerikalı erkek / kadın) eşit sayılarda olmak üzere toplam 2000 iltifat içeren konuşma toplanmıştır. Analizler iltifatların yapıları, konuları ve işlevleri ile iltifatlara verilen yanıtların sınıflandırılması için Nvivo 11 kullanılarak, kültürlerarası ve cinsiyet odaklı kıyaslamalar için ise SPSS 22 kullanılarak yapılmıştır. Bulgular kadınların erkeklerden daha fazla iltifat ettiğini ve dört katılımcı grubun da (ise) kendi cinsiyetindeki kişilere iltifat etmeye daha eğilimli olduğunu ortaya koymuştur. İngilizce Türkçeye göre daha basmakalıp yapılar barındırırken Türkçede daha kişiye özgü dil kullanımları bulunmaktadır. İltifatların konuları ve işlevleri ile ilgili Türkçe ve İngilizce bulgular önemli benzerlikler taşımaktadır. İltifatlara verilen yanıtlar iki şekilde incelenmiştir. İlk inceleme yöntemi yanıtın nasıl verildiğine odaklanmaktadır. Facebook'un sunduğu“beğen”tuşu ile yanıt her iki dilde de en çok kullanılan yöntemdir. Sözlü iltifatların içeriğinde ise taktir işaretlerinin her iki dilde de en sık kullanılan sözlü yanıt tekniği olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle Türkçe derlemde nazar kavramı, kinayeli kullanımlar ve olumsuz anlama gelen kelimelerin iltifat etmek için kullanımı gibi kültüre has özellikler bulunmaktadır. Bulgular, farklı dillerde ve farklı iletişim araçları üzerinden yapılan iletişimlerde iltifat söz-eylemlerinin daha fazla çalışılması gerektiğini, ve bu bulguların edimbilim alanına önemli katkılarda bulunabileceğinin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This corpus-driven study aims at analyzing Turkish and American interactants' monolingual compliment exchanges in Facebook photo comments to reveal cross-cultural and gender-based tendencies. For this purpose, a corpus of 2000 compliment exchanges were compiled evenly from the four target groups (TF, TM, AEF, AEM). The analyses were based on the classification of compliment responses and structural, topical and functional patterns of compliments in Nvivo 11 and intercultural and gender-based intracultural comparisons in SPSS 22. The findings revealed that all informant groups pay more compliments to the people of their own gender, with women paying more compliments overall. The structural and lexical formulae evident in American data are not applicable for Turkish, which carry more idiolectical tendencies. Turkish and American male and female compliments revealed striking similarities in terms of topical and functional distribution with more than 80% of the data functioning as approval/admiration compliments. Compliment responses have been analyzed in two ways: according to modes and classification of the content of the verbal responses. The button like and verbal appreciation tokens are the most common response strategies in both datasets. Unique cultural elements were identified for Turkish, including wishes to God, belief in the evil eye and the use of sarcastic utterances and negatively loaded words. The findings suggest that compliments in different languages and modes of communication necessitate further research and has much to contribute to the field of pragmatics.