Does the Turkish social security system perform its functions? a case study: SSK
Türk sosyal güvenlik sistemi fonksiyonlarını gerçekleştiriyor mu? örnek olay: SSK
  1. Tez No: 105064
  2. Yazar: YEŞİM ÜÇDOĞRUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SOMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Emeklilik Sistemi, Devlet Politikası, Kamu Sağlığı, Düzenleme IV, Social Security, Public Pensions, Government Policy, Public Health, Regulation m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz TURK SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ FONKSİYONLARINI GERÇEKLEŞTİRİYOR MU? ÖRNEK OLAY: SSK Üçdoğruk, Yeşim Master, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cem Somel Ocak 2001, 131 sayfa Bu tez Türkiye'deki Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hakkındaki aşağıdaki kritik soruları 90'h yıllar için cevaplamayı amaçlamaktadır: (1) SSK, sosyal güvenliğin gelir dağılımı fonksiyonunu ne derece gerçekleştirebilmiştir (2) SSK, ödenen primler ve sağlanan hizmetler arasındaki farkı sistemin muhafaza edilebilmesini gözetmek için ne derece koruyabilmiştir. SSK'nın sağlık hizmetlerinin Türkiye'de iller ve bölgeler arasındaki yeniden dağılım etkileri toplam sigortalı sayısı, sağlık kurumu sayısı, hastanelerdeki yatak sayısı, sağlık personeli sayısı ve toplam prim miktarı üzerine mevcut olan veriler kullanılarak araştırılmıştır. SSK'nın fonlarının kötü idaresinin sorumlusunu tayin etmede SSK'nın mali yapısı (gelirler ve giderler) kullanılmıştır. SSK sağlık hizmetlerinin bölgeler arasındaki dağılımıyla pozitif bir yeniden dağılım etkisi göstermektedir ve sağlık hizmetlerinin iller arasındaki dağılımı fakir iller lehine iyileşmektedir. SSK, fonların hükümetler tarafından kötü idaresi, politik müdahaleler ve aktüeryal hesapları gözetmeyen uygulamalar yüzünden fonlarım oluşturan primler ve sağlanan hizmetler arasındaki oram 90' lı yıllarda koruyamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DOES THE TURKISH SOCIAL SECURITY SYSTEM PERFORM ITS FUNCTIONS? A CASE STUDY: SSK Üçdoğruk, Yeşim MSc, Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem Somel January 2001, 131 pages This thesis aims to answer the following critical questions regarding the Social Security Institution (SSK) in Turkey in the 1990s: (1) to what extent has the SSK realized the income distribution function of social security and (2) to what extent has the SSK been maintaining an optimum proportion between contributions and benefits to ensure the sustainability of the system. The redistributional effect of SSK' s health services between provinces and regions in Turkey is examined using data available on the number of total insured persons, the number of health institutions, the number of beds attached to SSK hospitals, the number of health personnel and the sum of the premiums collected. The fiscal structure of SSK (revenues and expenditures) is used to assess the charge that its funds have been mismanaged. SSK appears to have had a positive redistributive effect in terms of the distribution of health services between regions and the distribution of health services between provinces seems to have improved in favor of poorer provinces. SSK has been unable to maintain an optimum proportion between contributions and benefits (funds) through the 1990s due to mismanagement of funds by governments, political intervention and policies that do not ensure actuarial balance.