Occupational gender segregation: The case of urban Turkey
Kentsel Türkiye'de kadın ve erkeklerin mesleklere göre eşitsiz dağılımı
  1. Tez No: 105068
  2. Yazar: E. AYCAN ÇELİKAKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM DAYIOĞLU TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Mesleklere göre Dağılım, Kadın/Erkek Yoğun Meslekler, İşgücü Piyasası. IV, Gender, Occupational Segregation, Female/Male Dominated Occupations, Labor Market. Ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz KENTSEL TÜRKİYE'DE KADIN VE ERKEKLERİN MESLEKLERE GÖRE EŞİTSİZ DAĞILIMI Çelikaksoy, E. Ayçan Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Meltem Dayıoğlu-Tayfur Nisan 2001, 127 sayfa Bu çalışma kentsel Türkiye'de kadın ve erkeklerin mesleklere göre dağılımım ve bu dağılımdaki eşitsizlikleri araştırmaktadır. Toplumsal cinsiyet bazında mesleklere eşitsiz dağılım tüm toplumlarda gözlemlenen ve önemli olumsuz etkileri olan bir olgudur. Kadın erkek eşitliği ve işgücü piyasasımn işleyişi üzerinde önemli olumsuz etkileri olan bu dağılım sorunu, Ankara, İstanbul ve izmir kentleri için elde edilen veriler üzerinde incelenmiştir. Kadın ve erkeklerin mesleklere göre dağılımı ve mesleklerin toplumsal cinsiyet kompozisyonları, bir, iki, ve üç basamaklı meslek sınıflandırmalarına göre incelenmiştir. Bu çalışmada kadın ve erkeklerin mesleklere göre eşitsiz dağılımı ile ilgili teoriler tartışılmış ve bu teoriler bağlamında data analizi yapılarak bu eşitsiz dağılım sorununa çeşitli açıklamalar getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OCCUPATIONAL GENDER SEGREGATION: THE CASE OF URBAN TURKEY Çelikaksoy, E. Aycan M.S., Gender and Women's Studies Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Meltem Dayıoğlu-Tayfur April 2001, 127 pages This study explores the extent and nature of occupational gender segregation in urban Turkey. Gender-based occupational segregation is universal and has severe negative effects on the inequality between genders and the functioning of labor markets. Occupational gender segregation is analysed by utilising data for the three big cities of Turkey: Ankara, Istanbul, and İzmir. Occupational distribution of genders and gender composition of occupations are analysed at one, two and three-digit levels. The theoretical underpinnings of occupational segregation are discussed and in the analysis of the data these theories are utilised to provide an explanation for the observed occupational gender segregation.