The Relationship of bullying, family environment and popularity
Zorbalık, aile ortamı ve popülarite arasındaki ilişkiler
- Tez No: 105069
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zorbalık, aile ortamı, davranış özellikleri, popülarite. VI, Bullying, family environment, behavioral characteristics, popularity. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz ZORBALIK, AİLE ORTAMI VE POPÜLARİTE ARASINDAKİ İLİŞKİLER Yıldırım, Selma Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Esin Tezer Kasım 2001, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı zorbalık ve aile ortamı arasındaki ilişkiyi zorba, kurban, zorba/kurban ve kontrol olarak tanımlanmış ilköğretim okulu dördüncü sınıf öğrencileri açısından araştırmaktır. Bu dört öğrenci grubunun belirli davranış özellikleri ve popülarite düzeyleri de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul'da bulunan, Vehbi Koç Vakfı Koç Özel İlköğretim Okulu'nun dördüncü sınıfına devam eden 140 (70 erkek, 70 kız) öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin aile ortamlarını incelemek amacıyla Aile Ortamı Ölçeği-Çocuk Formu (AOÖ-Ç) kullanılmıştır. Zorba, kurban, zorba/kurban ve kontrol gruplarının belirlenmesinde ise akran tercihi yönteminden yararlanılmıştır. Aynı yöntem, davranış özellikleri ve popülarite düzeylerinin ortaya çıkarılmasında da kullanılmıştır.Aile Ortamı Ölçeği-Çocuk Formu (AOÖ-Ç)'nun iki alt boyutuna uygulanan MANOVA analizi, belirtilen dört grup öğrencinin arasında birlik-beraberlik ve kontrol alt boyutları açısından anlamlı bir farklılık ortaya çıkarmamıştır. Öğrencilerin, altı davranış özelliği; işbirliği yapar, rahatsız eder, utangaç, kavga eder, yardım arar, ve lider, puanları üzerinde yürütülen MANOVA analizi zorba, kurban, zorba/kurban ve kontrol grupları arasında anlamlı farklar bulunduğunu göstermiştir. Sonuçlar, kontrol ve kurban gruplarının işbirliği yapar puanlarında zorba ve zorba/kurban gruplarından daha yüksek olduğunu; zorba ve zorba/kurban gruplarının rahatsız eder puanlarında kurban ve kontrol gruplarından daha yüksek olduğunu; utangaç ve yardım arar puanlarında ise kurban grubunun yüksek olduğunu; benzer bir biçimde kavga eder ve lider puanlarında da zorba grubunun yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Üç popülarite puanına; en çok hoşlanılan, hoşlanılan, ve en az hoşlanılan, uygulanan MANOVA analizi de bu gruplarda bulunan öğrenciler arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara göre, kontrol ve kurban gruplarında bulunan öğrencilerin diğer gruplara göre en çok hoşlanılan, diğer taraftan, zorba ve zorba/kurban grubunda bulunan öğrencilerin ise diğer iki gruba kıyasla en az hoşlanılan olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIPS OF BULLYING, FAMILY ENVIRONMENT AND POPULARITY Yıldırım, Selma Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Esin Tezer November 2001, 99 pages The purpose of the present study was to investigate the relationship between bullying and family environment in terms of four groups of fourth grade elementary school students identified as bullies, victims, bully/victims and controls. Certain behavioral characteristics and popularity levels were also examined in four groups of students. The sample consisted of 140 students (70 males, 70 females) in all the fourth grades of the Vehbi Koç Foundation Koç Primary School in Istanbul. Family Environment Questionnaire-Child Form (FEQ-C) was administered to the students to examine their family environment. Peer nomination procedure was carried out to determine bully, victim, bully/victim, and control groups. Certain behavioral characteristics and popularity levels were also assessed by peer nomination procedure. iiiThe results of MANOVA applied to dimensions of FEQ-C revealed no significant differences between four groups of students and both cohesion and control subscales. The results of MANOVA employed to six behavioral characteristics: cooperates, disrupts, shy, fights, seeks help, and leader, scores of the students revealed significant differences between bullies, victims, bully/victims and controls. Results indicated that controls and victims were higher in cooperates scores than bullies and bully/victims; bullies and bully/victims were higher in disrupts scores than victims and controls, whereas victims were high in shy and seeks help scores, and bullies, similarly were high in fights and leader scores. The results of MANOVA applied to three popularity scores (namely liked most, liked, and liked least) of the students showed significant differences between these four groups of students. It was found that controls and victims were scored significantly higher than bullies and bully/victims in liked most scores, on the other hand, bullies and bully/victims were scored higher than victims and controls in liked least scores.