Assessment of affective characteristics of students and their relations to achievement in English: A Case study
Öğrencilerin duyuşsal özelliklerinin ve bunların İngilizce dersindeki başarılarına olan etkilerinin belirlenmesi: Bir vaka incelemesi
  1. Tez No: 105071
  2. Yazar: DİLEK BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erişi, İngilizceye Yönelik Tutumlar, Öğrenme Stilleri, Öğretim Etkinlikleri, Cinsiyet, Achievement, Attitude Towards English, Learning Styles, Instructional Activities, Gender
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarının ve öğretim teknikleri, öğrenme stilleri gibi duyuşsal özelliklerinin cinsiyet ve sınıf düzeylerine göre belirlenmesidir. Ayrıca öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarıyla öğrenme stilleri arasındaki ilişkisi ve bunda öğrenme stillerinin ne ölçüde etkisi olduğu incelenmiştir. Bu çalışma ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi 'ndeki 9., 10. veli. sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Üç bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Bu çalışmada, temel betimsel istatistikler ve çoklu karşılaştırmaların yanı sıraçok değişkenli varyans analizi, çoklu regrasyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumarına bakıldığnda endişe alt boyutunun bütün sınıf düzeylerindeVI önemli bir etken olduğu saptanmıştır. Lise son sınıfa doğru, öğrencilerin derse yönelik ilgilerinde azalma tespit edilmiştir. Öğrenme şekillerinin öğrenci başarısına etkisi bakımından sınıf düzeylerine göre önemli bir fark gözlenmemiş ancak cinsiyetin bazı öğrenme şekilleri üzerinde farklı etkisi olduğu saptanmıştır. Bazı sınıfıçi etkinliklerin kullanımının 11. sınıf düzeyinde en aza indiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate attitude towards English across grade level and gender and the relations of affective characteristics of students such as attitude towards English, instructional activities, learning styles on their achievement in English. The relationship between the attitude towards English and learning styles of students were also analyzed to see if there is any effect coming from leaning styles of the student attitudes. The subjects of the study consisted of 318 students of METU Foundation High School at grade levels 9, 10, and 11. A questionnaire having three parts was used in the study. Data were analyzed by Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and Multiple Linear Regression, and Correlation Analyses (MRC).IV The results of this study indicated that as of attitude towards the English course, anxiety is a dominant subcomponent affecting student achievement in all grade levels. The effect of learning styles on the achievement of students differ regardless of grade level but gender is a factor determining the preponderance of certain learning styles as far as achievement is concerned. The use of several different instructional activities is observed to be at minimum level in the 1 1th grade.