Investigating the validity of achievement and proficiency tests at Bilkent University School of English Languagef
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu'ndaki başarı ve yeterlilik sınavlarının geçerliliğinin araştırılması
  1. Tez No: 105070
  2. Yazar: ELİF KUTEVU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yordama gücü, eşzamanlı geçerlik. VI, Predictive Validity, Concurrent Validity. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEK OKULU'NDAKİ BAŞARI VE YETERLİLİK SINAVLARININ GEÇERLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Kutevu, Elif Yüksek Lisans, ingiliz Dili öğretimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Nisan 2001, 132 sayfa Bu çalışma Bilkent Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'ndaki sınıf içi ve yeterlilik sınavlarının geçerliğini araştırmayı amaçlamıştır. Toplam 134 öğrenci denek grubunu oluşturmuştur. Bu öğrencilerin 87'si 4 yıllık bölüm ve geri kalan 47 öğrenci ise 2 yıllık meslek okulu öğrencileridir. Sınıf içi sınavlarının geçerliği kur bitirme ve yeterlilik sınavları esas alınarak bilgisayarda hesaplanmıştır. Yeterlilik sınavı FCE ile içerik, soru tipi ve test edilen alanlar konusunda karşılaştırılmıştır. Ayrıca yeterlilik sınavının geçerliğini hesaplamak için sınav sonuçlarının FCE ve ilk yıl bölüm ingilizce ders sonuçlarıyla karşılıklı bağlantısı hesaplanmıştır. Sınıf içi sınavlarının kur bitirme veya yeterlilik sınavları ile olan bağlantısı anlamlı bulunmuştur ve bu sonuç sınıf içi sınavlarının öğrencilerin ileriye dönük başarılarının bir göstergesi olduğunu belirtmektedir. Yeterlilik sınavının da başka bir dil sınavı olan FCE ile bağlantısı olduğu ortayaçıkmıştır. Ancak yeterlilik sınavının öğrencilerin ileriye dönük başarılarının bir göstergesi olup olmadığı kullanılan kriterin güvenilir olmamasından dolayı başarısız olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING THE VALIDITY OF ACHIEVEMENT AND PROFICIENCY TESTS AT BILKENT UNIVERSITY SCHOOL OF ENGLISH LANGUAGE Kutevu, Elif M. A., Program in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar April 2001, 132 pages This study aims to find out evidence on the validity of Cumulative Achievement Tests (CAT) and the proficiency exam (COPE) at Bilkent University School of English Language. A total of 134 students formed the subject group. 87 of these students were from the 4-year departments and the rest 47 students were from 2-year vocational schools. The COPE and the FCE were compared in terms of content, item format and the objectives. The predictive validity of CATs in relation to End of Course Assessments (ECA) and the COPE was computed. Furthermore, in order to test the predictive and the concurrent validity of the COPE, the exam scores were correlated with the First Certificate in English Exam (FCE) and the freshman scores of the same subject group. mThe correlation between the CATs and the ECAs or the COPE was found to be significant, in that it is indicating that the CATs are a reliable reflection of student performance. The COPE also has a significant correlation with the FCE in terms of concurrent validity; however, the attempt to find evidence on the predictive validity of the COPE failed because of the unreliable criteria.