The Determination of job satisfaction levels of the personnel among the selected private health care and fitness centers in Turkey
Özel sağlık ve spor merkezlerinde çalışan personelin iş tatmin seviyelerinin belirlenmesi
- Tez No: 105091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SETTAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spor, sağlık ve spor merkezleri, iş doyumu. VI, Sports, fitness centers, job satisfaction IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz ÖZEL SAĞLIK VE SPOR MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN İŞ TATMİN SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ Karlı, Ünal Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. M. Settar Koçak Bu çalışmanın amacı, kaliteli hizmet veren özel sektöre bağlı üst düzey sağlık ve spor merkezlerinde çalışmakta olan personelin iş tatmin seviyelerini tespit etmek ve bununla birlikte demografik değişkenlerin kişilerin iş tatmin düzeylerine etkisinin olup olmadığım araştırmaktır. Çalışma Ankara ve İstanbul da faaliyetlerini sürdürmekte olan sağlık ve spor merkezlerinde çalışmakta olan ve müşteri ile sürekli ilişki içinde olmak durumunda olan personel üzerinde uygulanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 26.25 ± 5.21' dir. Katılımcılara iki bölümden oluşmakta olan Minnesota İş Tatmin Endeksi uygulanmıştır. Bu endeksin ilk bölümü demografik bilgi toplamak amacı ile hazırlanmış sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölüm ise iş tatminini etkileyen içsel ve dışsal unsurları vurgulamakta olan 20 tane sorudan oluşmaktadır; 1 1 tanesi içsel, 9 tanesi dışsal unsur. Demografik verileri belirlemek için tanımlayıcı istatistik kullanılmıştır. Katılımcıların demografik verilerinden dolayı iş tatmin düzeylerinde oluşmuş olan seviye farklılıklarını tespit etmek için varyans analizi (Tukey HSD), bağımsız t-test korelasyon testi uygulanmıştır.Sonuçlar üst düzeydeki sağlık ve spor salonlarında çalışan bütün personelin iş tatmin düzeylerinin pozitif olduğunu göstermiştir. Katılımcıların cinsiyet farklılıkları ve medeni durumdaki farklılıkları iş tatmin düzeylerinde anlamlı tatmin seviyesi farklılıkları görülmesine sebep olmuştur. Eğitim seviyesindeki farklılıklarda yine iş tatmin düzeylerinde anlamlı farklılık görülmesine sebep olmuştur. Yarı zamanlı ve tam zamanlı çalışan personelin iş tatmin düzeylerinde anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir. Personelin yaş ve iş deneyim seviyeleri ile iş tatmin düzeyleri arasında anlamlı pozitif ama zayıf değerde korelasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF JOB SATISFACTION LEVELS OF THE PERSONNEL AMONG THE SELECTED PRIVATE HEALTH CARE AND FITNESS CENTERS IN TURKEY Karlı, Ünal M.S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Settar Koçak The purpose of this study was to determine the job satisfaction levels of the personnel working in the elite level health care and fitness centers and to determine if the demographic variables caused any difference in the job satisfaction level of the personnel, in Turkey.this study was conducted in the health care and fitness centers in Ankara and Istanbul. The sampling group was consisted of 162 frontline personnel who were directly in interaction with the customer and working in the health care and fitness centers in Ankara and Istanbul. The mean age of the subjects was 26.25 ± 5.21. Subjects were provided with a self administered Minnesota Satisfaction Questinnaire (MSQ) consisted of two parts: a) items asking for demographic information, b) twenty items composed from extrinsic and intrinsic job facets; 1 1 of the items were related with intrinsic aspects of job and 9 of the items were related with the extrinsic aspects of job. Descriptive statistics were used to define the demographic data of this study. One-way analysis of variance (Tukey HSD), independent t-test and paired t-test were used to assess the job satisfaction level differences of the subjects according to their demographic variables. Pearson mcorelation test was applied to define if any relationship existed between age and job satisfaction level, and between the experience level of personnel and their job satisfaction levels. Results indicated that almost all of the participants working in the selected health care and fitnees centers, were satisfied with their job. Males and females showed significant job satisfaction level differences and marital status of the personnel resulted in significant job satisfaction level differences. Also education level resulted in significant job satisfaction level differences. Working shifts (part- time, full-time) did not have any impact on the job satisfaction level of the personnel. Age and job experience levels of the personnel showed positive but low correlation with the job satisfaction levels.