The Ground of law and being-human: A Kantian antinomy and its repercussions in Heidegger and Levinas
Yasanın zemini ve insan olmak: Kantçı bir çatışkının Heidegger ve Levinas'ta yansımaları
  1. Tez No: 105100
  2. Yazar: ELİF ÇIRAKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: yasa, insan olmak, çatışkı, metafizik, ahlak, öznelik, özgürlük, zorunluluk, zaman, kendiliğindenlik, ussallık, varlık, özerklik, yaderklik, sonluluk, imgelem, saygı, sorumluluk, yükümlülük, kendilik, ötekilik, etik, Dasein, aporia, olay, sonsuzluk, adalet vı, law, being-human, antinomy, metaphysics, morality, subjectivity, freedom, necessity, time, spontaneity, rationality, being, autonomy, heteronomy, finitude, imagination, respect, responsibility, obligation, selfhood, otherness, ethics, Dasein, aporia, event, infinity, justice IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
oz YASANIN ZEMİNİ VE İNSAN OLMAK: KANTÇI BİR ÇATIŞKININ HEIDEGGER VE LEVINASTA YANSIMALARI Çırakman, Elif Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Temmuz 2001, 313 sayfa Bu çalışmanın amacı yasa ve insan arasındaki ilişkinin Immanuel Kant, Martin Heidegger ve Emmanuel Levinas'ın felsefelerinde nasıl biçimlendiğini ayrıntılı metin çözümlemesi ve yorumla araştırmaktır. Bu üç filozofun eserleri sistemli bir şekilde okunarak, yasanın zemini ve insan olmanın anlamına ilişkin fikirleri incelenmektedir. Bir zemin olarak düşünüldüğünde yasanın anlamı ve bu zeminin insanın en temel özelliklerini, ereklerini ve sınırlarını ne şekilde aydınlattığı Kant, Heidegger ve Levinas'ın felsefeleri bağlamında açıklanmaktadır. Bu üç filozof sistemli ve art arda okunduğunda, yasanın ve insan olmanın çeşitli anlamlarını ortaya seren bütüncül bir anlatı ortaya çıkmaktadır, öne sürülen iddia, bu üç filozofa ilişkin anlatının 'yasanın çatışkısı' olarak adlandırdığım Kantçı bir sorun ile belirlenmiş olmasıdır. Bu iddiayı temellendirmek, Kant'ın ortaya koyduğu çatışkının Heidegger ve Levinas felsefelerindeki yansımalarının incelenmesiyle mümkündür. Bu nedenleHeidegger ve Levinas'ın Kant felsefesindeki bu sorunu nasıl ele aldıkları, geliştirdikleri ve dönüştürdükleri tartışılmaktadır. Bu bağlamda, Kant, Heidegger ve Levinas'ın felsefi yaklaşımları 'yasanın çatışkısı' olarak nitelendirdiğim sorununun belirlediği sınırlar içerisinde ele alınmaktadır. Sonuç olarak buradaki araştırmanın amacı, 'yasanın çatışkısı' sorununun yasa ve insan arasındaki ilişki için önemini ve bu ilişkiyi nasıl etkilediğini tayin etmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE GROUND OF LAW AND BEING-HUMAN: A KANTIAN ANTINOMY AND ITS REPERCUSSIONS IN HEIDEGGER AND LEVINAS Çırakman, Elif Ph.D., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam July 2001, 313 pages The purpose of this dissertation is to examine three different configurations of the relation between law and being-human by pursuing a detailed textual analysis and interpretation concerning the works of Immanuel Kant, Martin Heidegger and Emmanuel Levinas. In my systematic and textual reading of these philosophers, I analyse how they give response to the question of the ground of law by inquiring into the question of being-human. This is to explain how these three philosophers have tried to understand what law means when it is taken as a ground, and what significance this ground of law has for illuminating our essential characteristics, ends and limits. The argument of this dissertation resides in the claim that a systematic and sequential reading of these philosophers will lead us to a particular story about the meaning of law IIIand being-human. Furthermore, I shall argue that this particular story is marked with a Kantian problem which I discern as the antinomy of law. To this end, I explore the possibility of tracing the repercussions of a Kantian antinomy in Heidegger and Levinas by demonstrating their reception, radicalization and transformation of the problem. In investigating and discussing the significance of this problem, I present the accounts of Kant, Heidegger and Levinas as remaining within the boundaries set by the problem of the antinomy of law. Therefore, the goal of this study is to inquire the significance of the problem of the antinomy of law for our question concerning the relation between law and being-human.