Unity in diversity? Changing threat perception and security considerations of India in the post-cold war era
Çeşitlilik içinde birlik mi? Soğuk savaş sonrası dönemde Hindistan'ın değişen tehdit algılaması ve güvenlik anlayışı
  1. Tez No: 105138
  2. Yazar: SERDAR ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE TUNCOKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan, Soğuk Savaş, Soğuk Savaş sonrası, güvenlik, sosyo kültürel çeşitlilik, India, Cold War, post-Cold War, security, socio-cultural diversity in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte Hindistan'ın değişen güvenlik anlayışı ve tehdit algılamalarını incelemektir. Ülke olarak Hindistan'ın seçilmesinin nedeni Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle beraber küreselleşmenin ortaya çıkardığı yeni durumlar ve eğilimler ışığında, çok etnili, çok dilli, çok kültürlü devletlerin karşıkarşıya kaldıkları problemleri analiz edebilmektir. Çalışma yapılırken bugünkü sosyo kültürel çoğul yapının oluşmasına etki eden tarihsel arka plan incelenmiştir. Ayrıca Soğuk Savaş sonrası güvenlik anlayışı ve tehdit algılamasının nasıl değiştiğini anlayabilmek için Soğuk Savaş dönemindeki güvenlik algısına yer verilmiştir. Çalışma sonunda Hindistan'ın tehdit algılaması dışa yönelikken, Soğuk Savaş'ın bitişiyle içe yönelik hale geldiği görülmüştür. Ulus-üstü kurumların ve ulus-altı birimlerin ve hareketlerin uluslararsı alanda meşruiyet kazandığı ve devletin hem kavramsal hem de uygulamada sorgulandığı bir dönemde; Hindistan gibi, devletin toplumsal birliği sağlamada temel bir işleve sahip olduğu ülkelerde, devlet içi sorunlar ve bunlara bulunacak çözüm yolları hayati bir öneme sahip hale gelmiştir. Güney Asya bölgesinin etnik ve demografik özellikleri iç sorunlara bölgesel bir boyut kazandırmış ve Hindistan'ın sorunlarının çözümü için bölge merkezli politikalar izleyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examining India's threat perception and security consideration, which has undergone a process of change with the end of the Cold War. The rationale behind choosing India is to analyze the problems confronted by the multi-ethnic, multi- linguistic, and multi-cultural states with the end of the Cold War in the light of new conditions and tendencies emerged along with the globalization process. In carrying out the study the historical background is investigated in considerable detail as the basic reason for the actual plural socio-cultural structure. In order to understand the nature of changes in India's threat perception and security considerations in the post-Cold War era a special emphasis has been put on the Cold War period. At the end of the study, it was understood that with the end of the Cold War, India's externally oriented threat perception was replaced by a domestically oriented one. In a period where ultra-national institutions and sub-national units and movements acquired much legitimacy in the international arena, and where the very concept of state is being questioned both in conceptual and practical grounds, in countries like India where the state has a crucial role in the construction of national unity, the nature of domestic problems and the ways of solutions developed by the state has become of a vital importance. The ethnic and demographic composition of the South Asian region has added a regional dimension to the domestic problems. It is concluded that in order to develop sustainable solutions to her domestic problems India, in the post-Cold War era will pursue a regionally oriented policy.