Peasantist ideology during the single party period in Turkey, (1923-1950)
Türkiye'de tek parti döneminde köycülük ideolojisi (1923-1950)
  1. Tez No: 105137
  2. Yazar: SİBEL ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Köycülük Politikası, Köy Terbiyesi, Köy Enstitüleri, Halkevleri iv, Peasantist Ideology, Village Training, Village Institutes, People's Houses in DOKÜMANTASYON MBKUt
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz TÜRKİYE'DE TEK PARTİ DÖNEMİNDE KÖYCÜLÜK İDEOLOJİSİ, (1923-1950) Ölmez, Sibel Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aykut Kansu Aralık 2001, 155 sayfa Bu çalışma, Türkiye'de tek parti döneminde köycülük politikasının uygulanmasının temel nedenlerini, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kırsal gelişme için yaptığı çalışmaları ve köy kalkınmasına yönelik farklı görüşleri incelemiştir. Köycülük politikasının önemli araçları olan Halkevleri ve Köy Enstitülerinin köy kalkınmasına katkıları tartışılmıştır. Bu çalışma, aynca iki ünlü köycü Nusret Kemal Köymen ve İsmail Hakkı Tonguç'un kırsal gelişme hakkındaki görüş ve önerilerini araştırmış, köycülük politikası ile amaçlananların neler olduğu ve köylerin ekonomik ve sosyal açıdan nasıl gelişeceği gibi soruları yanıtlamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PEASANTIST IDEOLOGY DURING THE SINGLE PARTY PERIOD IN TURKEY, (1923-1950) Ölmez, Sibel MS, Department Of History Supervisor: Assist. Prof. Dr. Aykut Kansu December 2001, 155 pages This thesis analyses the basic factors that led to the application of peasantist policy in Turkey, the activities of the Republican People's Party to progress the villages and the different views about rural development during the single party period. The contributions of the important tools of peasantist ideology, the People's Houses and the Village Institutes, will be discussed. The thesis will also trace the ideas and solutions of the two prominent peasantists, Nusret Kemal Köymen and Ismail Hakkı Tongue, about rural development and will seek to answer questions such as what were the aims of peasantist policy and how the villages would develop economically and socially.