Azerbaijani intellectuals during the transition
Dönüşüm sürecinde Azerbaycanlı aydınlar
- Tez No: 105143
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, post-Soviet societies, transformation, intellectuals, nation-state building, Azerbaycan, Soviet sonrasi toplumlar, değişim, aydınlar, ulus devletin kurulması
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
m ABSTRACT AZERBAIJANI INTELLECTUALS DURING THE TRANSITION Laman Rzayeva M.Sc, Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sibel Kalaycioğlu The main purpose of this work is to find out the particular features of Azerbaijani intellectuals or“ziyali”. The role played by intellectuals during transition to independence in Azerbaijan has been also investigated. Fieldwork has been conducted in Baku, Azerbaijan, during the Autumn 2000. Findings indicate that Azerbaijani intellectuals have paradoxial experiences and attitudes in relation to various issues in the agenda. Their emphasis on importance of language for the re-assertion of independence, as well as on the critical mindedness, objectivity and independent thinking as the major traits of intellectuals reflected Westernised sides of their educational and personal background. But their emphasis on moral qualities like honesty, love of one's Motherland, serving for the needs of one's country and people, their role in the re awakening of the people, remind us some features of Third World intellectualism. They lived through a dilemma of being marginalized and alienated from their own society as they see it from the eyes of a foreigner, which resulted in their dissillusionment from the existing system. This may explain their withdrawal from active participation in the political life in the last five years or so.IV To conclude, both historically and sociologically intellectuals are products of the Westenisation process. Paths of Westernisation in Azerbaijan and their effects on the Azerbaijani people, that is,“channels of Westernisation”, seem to be very important for the understanding of not only particularities and roles of the Azerbaijani intellectuals, but also of various changes taking place in Azerbaijan throught the history.
Özet (Çeviri)
öz DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE AZERBAYCANLI AYDDLAR Laman Rzayeva Master, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel Kalaycioğlu Temmuz 2001 Bu çalışmanın başlıca amacı, Azerbaycanlı aydınlarının, Azerbaycanca karşılığıyla“ziyalılann”, özelliklerini araştırmaktır. Ayrıca, çalışmada aydınların, Azerbaycan'da bağımsızlığa geçiş süreci içinde sahip oldukları rol de incelenmiştir. Araştırma kapsamında, 2000 yılı sonbahar aylarında Azerbaycan, Baku' de bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlan gösteriyor ki, ziyalılar, gündemdeki bir çok konulara karşı çelişkili bir tutum içindeler. Bir taraftan milli dilin, bir bağımsızlık unsuru olarak görmeleri, diğer taraftan ise eleştirici mentaliteyi, objektiviteyi, bağımsız düşünebilmeyi, aydınların sahip olması gereken esas özellikler olarak görmeleri, eğitim and kişisel altyapılarının Batılaşmış tarafım yansıtıyor. Fakat, dürüstlük, Vatanı sevme, Vatana ve halka hizmet etme gibi ahlak değerlerden bahsetmeleri ve aydınların halkı uyandırmadaki rolünü vurgulamaları ise bize Üçüncü Dünya aydın kavramının bazı özelliklerini hatırlatıyor. Öyle görünüyor ki, Azerbaycanlı“ziyalı”lar kendi toplumlarına yabancı bir gözle bakarak ondan uzaklaşmış ve yabancılaşmış olmanın ikilemi içinde yaşamışlardı, bu aynı zamanda onların mevcut sistemden soğumasına da yol açtı.“Ziyah”lann son beş yıl içinde siyasi yaşama aktif katılımdan çekilmesi de bu şekilde açıklanabilir.VI Netice olarak, tarihsel ve sosyolojik boyutlarından bakılırsa aydınlar, Batılaşma sürecin sonucudur. Bu yüzden Azerbaycan'daki Batılaşma yollan and Batılaşmanın Azerbaycanlılann üzerine etkileri, sadece Azerbaycanlı ayduüann özelliklerini ve rollerini anlaması için değil, tarih boyunca Azerbaycan'da yer alan çeşitli değişimlerini anlaması için de çok önemlidir.