An Analysis of the theoratical perspectives on European integration: Liberal intergovernmentalism reconsidered from critical point of view
Avrupa entegrasyon sürecini irdeleyen teorik yaklaşımlar üzerine eleştirel bir analiz
  1. Tez No: 105142
  2. Yazar: TEOMAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: liberal intergovernmentalism, supranational governance, normative analysis, problem-solving theory, critical theory
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz AVRUPA ENTEGRASYON SÜRECİNİ İRDELEYEN TEORİK YAKLAŞIMLAR ÜZERİNE ELEŞTİRİSEL BİR ANALİZ TEOMAN YALÇIN Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Nuri YURDUSEV Temmuz 2001, 68 sayfa Avrupa Birliği entegrasyon sürecinin gelecekte izleyeceği yön akademik ve siyasi çevrelerde yoğun olarak tartışılmaktadır. Bu tez çalışması, Avrupa entegrasyon sürecini iki farklı teorik yaklaşım açısından irdelemektedir (liberal intergovernmentalism versus supranational governance). Tez boyunca, bahse konu olan her iki teorik yaklaşımı temsil eden akademik çalışmalar kıyaslanarak entegrasyon olgusunun incelemesi sürmektedir. Çalışmanın teorik alt yapısı, Robert W. Cox'un siyasi teorilerin sınıflandırılması üzerine yaptığı özgün analizden esinlenerek oluşturulmuştur. Cox siyasi teorileri iki sınıfa ayırmaktadır: birincisi, var olan siyasi ve ekonomik düzeni korumaya çalışan ve günlük problemleri çözmeye yönelik olanlar (problem-solving theory); ikincisi ise, mevcut yapıyı değiştirmeyi hedefleyip ona alternatif bulmaya çalışanlar (critical theory).“Problem-solving”teorinin amacı mevcut jeopolitik ortamda acil, günlük problemlerin çözümünde siyasetçilere pratik bilgiler sağlamaktır. Diğer bir değişle, bir“problem-solving”teorisi bir nevi siyasiler için el kitabı niteliğinde olmalı ve mevcut düzenikorumalıdır. Cox'a göre,“problem-solving”ve“critical theory”karşılıklı ve sürekli bir etkileşim içindeler.“Problem-solving”teorinin parametrelerini oluşturan siyasi ve ekonomik yapı çelişkiler yaratmakta ve“cirital theory”bunları açığa çıkartarak, alternatif oluşum seçeneklerini irdelemektedir. Bu bağlamda, birinci teori ikincisi için malzeme oluşturduğu yönde bir sonuca varılabilir. Çalışmada, incelenen her iki teorik yaklaşımın aynı amacı güttükleri sonucuna varılmıştır. Diğer bir değişle, Avrupa entegrasyon sürecinin ilerlemesi ve AB genelinde daha iyi çalışan ve bütünleşik bir siyasi yapı oluşturulması nihai hedeftir. Ancak, hitap ettikleri kitle ve izlemek üzere önerdikleri stratejiler farklılık göstermektedir. Her iki teorik yaklaşımın incelenmesi neticesinde varılan nihai sonuç,“liberal intergovernmentalism”in bir“problem-solving”teorisi olarak nitelendirilebileceği ve“supranational governance”alternatifti ile kıyaslandığında“iyi işleyen”bir teorik model sunduğu yönünde özetlenebilir. VI.OKÜMANTASYON
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THEORETICAL PERSPECTIVES ON EUROPEAN INTEGRATION: LIBERAL INTERGOVERNMENTALISM RECONSIDERED FROM CRITICAL POINT OF VIEW TEOMAN YALÇIN M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Nuri YURDUSEV July 2001, 68 Pages This essay reviews some recent studies of particular groups of scholars who project different theoretical models to be followed by the EU policy-makers. The integration problematic is sketched by contrasting two competing accounts of the EU political process: liberal intergovernmentalist versus supranational governance. Throughout the essay, Robert Cox's discussion on theory is employed as a criterion by which to judge the practical implications of each theoretical approach. Liberal intergovernmentalism proselytises a certain“integration route”, implying that the integration process will proceed progressively only if it is mediated through the central institutions of the member states. In contrast, the proponents of supranational governance suggest a dual strategy, giving an equal amount of credit to national governments and to the endogenous extension of the range of supranational institutions. iiiFinally, it is concluded that liberal intergovernmentalist and supranational discourse promote“different routes”to achieve the same end. However, a wide spread rhetoric promoting the endogenous extension of supranational institutions at the expense of the central national agencies that easily might be discerned in supranational discourse seems to jeopardise the whole EU political process, i.e.. would estrange the member sates from the EU as a platform for co-operation. Thus, liberal intergovernmentalist theory seems to offer more feasible strategy for further progressive development of the EU integration process than the one suggested by the supranational governance proponents.