New communication and information technologies as process in relations; A case study of the internet use in Turkish academic practice
İlişkiler üzerinde temellenen süreçler olarak yeni iletişim ve bilişim teknolojileri: Türk akademik pratiğinde internet kullanımı örneği
  1. Tez No: 105150
  2. Yazar: BELKIZ TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Pratik, Pratiğin Karmaşık Mantığı, Mengene, İlişkiler Temelinde Süreçler, Aktant, Kullanım, İletişim ve Bilişim Teknolojileri, İnternet vuı, Practice, Fuzzy Logic of Practice, Mangle, Processes-In-Relations, Actant, Use, Communication and Information Technologies, Internet
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
oz İLŞKILER ÜZERİNDE TEMELLENEN SÜREÇLER OLARAK YENİ İLETİŞİM VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ: TÜRK AKADEMİK PRATİĞİNDE İNTERNET KULLANIMI ÖRNEĞİ Tarhan, Belkız Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu Ocak 2001, 253 sayfa Bu çalışmada, Türk akademik pratiğinde yeni iletişim ve bilişim teknolojileri, özelinde de, İnternet kullanımı sosyolojik olarak incelenmektedir. Bunu yaparken de, literatürdeki tekno-merkezci ve teknofobik yaklaşımlarda rastlanan ikileştirmeci anlayışın tuzaklarına düşmeyen ve de belli toplumsal ortamların incelenmesinin önemini gözardı etmeyen bir kuramsal ve yöntemsel çerçeve oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu açıdan, Bourdieu ve Latour'un pratik ve pratik ve ilişkiler üzerinde temellenen süreçlere atfettikleri yer çalışma için özellikle önemlidir. İnternet, eyleyiciliği ancak vidaha geniş süreçlerde anlam bulan pratiğin mantığı içerisinde anlaşılabilecek aktif bir eyleyici,“aktant”olarak ele alınmaktadır. Akademik pratikte İnternet“kullanımı”bir“mengene”gibi alınıp incelenmektedir ki, bu mengene dolayımryla da farklı türden süreçlerin izi sürülmektedir. Böylesi bir kuramsal ve yöntemsel çerçeveye uygun olarak da akademisyenlerin pratiğine yönelik, çeşitli veri toplama- yol ve tekniklerine dayanan bir ampirik araştırma yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın sonuçlan, esas olarak, akademik pratikte İnternet kullanımının halihazırda varolan koşullarını ortaya koysa da, bu sonuçların söz konusu pratikle içice geçmiş daha geniş süreçleri anlamak açısından da önemli ipuçları verdiği ileri sürülebilir; akademisyenlerin erişim ve bağlantı koşullan, erişilen enformasyonun ve enformasyon akışının niteliği, toplumsal cinsiyet, yaş, akademik kurum, akademik/bilimsel alan gibi unsurlann söz konusu kullanım pratiğinde oynadığı rol gibi konular bu açıdan özellikle dikkate alınmaktadır. Sonuçlar, İntemet'in akademisyenin işini yapma ve bu iş hakkında düşünme biçimlerini etkilediğini göstermektedir. Ancak aynı şekilde denebilir ki, İntemet'in kendisi de kişilerin, kurumlann ve onların pratiklerinin toplum içerisinde dağılımıyla doğrudan ilişkilidir. Diğer deyişle, belli bir teknolojinin kullanımı, kullanıcıyı ve kullanılan şeyi birbiriyle ilişkileri içerisinde konumlaması nedeniyle, ancak "pratiğin karmaşık mantığY'nda ifadesini bulan bu ilişkilere bakarak anlaşılabilir. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW COMMUNICATION AND INFORMATION TECHNOLOGIES AS PROCESSES-IN-RELATIONS: A CASE STUDY OF THE INTERNET USE IN TURKISH ACADEMIC PRACTICE Tarhan, Belkiz Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu January 2001, 253 pages The present study aims at exploring the use of the new communication and information technologies, particularly, the Internet in Turkish academic practice in sociological terms. In doing this, it tries to construct a theoretical and methodological framework that does not fall into the traps of dualisms pertinent in techno-centric and techno-phobic approaches found in the literature and lose its sight in concrete analysis of certain social settings. To iiithis extent, Bourdieu's and Latour's understandings which pay specific attention to practices and processes as they are found in such practices and relations are of special significance in the present study. Internet is conceptualized here as an active agent, an“actant”, whose agency can be understood as regards to the logic of practice expressed in the broader processes. The“use”of the Internet in academic practice is taken and analyzed as a“mangle”in this regard in and through which one can follow the processes of different kinds. In accordance with the theoretical and methodological framework, an empirical research, which draws upon the employment of various data collection methods and techniques, into the practice of academics is attempted. Although the findings of the research show rather the present conditions of the Internet use in academic practice, they are also explored with respect to the broader processes entangled with such practice in so far as such issues as the access and connection facilities of the academics, the nature of information and information flow and the role gender, age, academic institution and academic/scientific field takes in the practice are taken into consideration. The findings of the study illustrate that the Internet plays role in the very ways of practicing and thinking about one's profession. But it is equally possible to say that the Internet itself is about the distribution of people, institutions and their practices in society. In other words, the use of a certain technology, as it involves the positioning of both the user and the used thing in the relationship with each other, is to be ivunderstood only in accordance with paying heed to these relationships expressed in the“fuzzy logic of practice”.