The Shopping mall as a metropolitan consuption space: The case Migros Alışveriş Merkezi in Ankara
Kentsel bir tüketim mekanı olarak alışveriş merkezi: Migros Alışveriş Merkezi üzerine bir araştırma
- Tez No: 105149
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CARL MEHMET HERSHİSER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezi, Büyük Kent, Alışveriş, Tüketim, Hayat Tarzı, Boş Vakit, Mekan. vı, Shopping Mall, Metropolitan City, Shopping, Consumption, Lifestyle, Leisure, Space. IV
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz KENTSEL BİR TÜKETİM MEKANI OLARAK ALIŞVERİŞ MERKEZİ: MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Aybars, Ayşe İdil Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Ağustos 2001, 143 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, yirminci yüzyıl sonlan ve yirmibirinci yüzyıl başlarında, genel olarak Türkiye'deki, özel olarak da başkent Ankara' daki en önemli kentsel tüketim mekanı olan alışveriş merkezini incelemek ve tanımını yapmaktır. Buna göre alışveriş merkezi, ilk olarak büyük kentle olan etkileşimi açısından; ikinci olarak büyük kent insanının boş vakit pratikleriyle artan birlikteliği açısından; son olarak da büyük kentlerde farklı alışveriş gruplarının ortaya çıkmasına neden olan yeni 'kamusal mekan' olma işlevi açısından tanımlanmaktadır. Bu araştırma kapsamında, alışveriş merkezine Ankara'daki en yakın örnek olan Migros Alışveriş Merkezi'nde, Nisan 2001 'de bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, Migros Alışveriş Merkezi 'nin 30 rastlantısal veya düzenlimüşterisiyle, bu müşterilerin işten arta kalan vakitlerini geçirdikleri haftasonları veya hafta içi akşam saatlerinde görüşme yapılmıştır. Görüşülen kişilerin, öncelikle büyük şehir hayatıyla ilişkisi ve katkıları açısından alışveriş merkezinin ne olduğuna ilişkin görüşleri; ikinci olarak, alışveriş merkezinin 'tiyatral' ve 'ütopik' bir mekan olarak kavramsal Iaştınlmasına yol açan boş vakit pratikleriyle ilişkisi içinde, alışveriş merkezinin ne ifade ettiğine dair düşünceleri; son olarak da, içinde bulundurduğu büyük kentsel insan gruplarından yola çıkarak, alışveriş merkezinin kentin içinde yeni bir 'kamusal mekan' olarak gördüğü işlevle ilgili fikirleri sorulmuştur. Araştırmanın sonuçlan, büyük kentsel bir tüketim mekanı olan alışveriş merkezinin, 'tiyatral' ve 'ütopik' özelliklerinden ötürü, aynı zamanda bir 'boş vakit mekanı', ayrıca müşterilerinin heteroj enliğinden ötürü de bir 'kamusal mekan' olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Ancak bu heterojenlik, aralarında esnek ve değişebilir sınırlar olan ve belirli kural ve düzenlemeleri olmayan, alışveriş merkezine özgü, geçici grup oluşumlarının toplamı olarak da incelenebilir. Öte yandan, büyük kentte dağınık halde bulunan çeşitli alışveriş merkezleri ve alışveriş semtlerinde, mekana özgü alışveriş gruplarının varlığından söz etmek de mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SHOPPING MALL AS A METROPOLITAN CONSUMPTION SPACE: THE CASE OF MIGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ IN ANKARA Aybars, Ayşe İdil M.S., Department of Sociology August 2001, 143 pages The main purpose of the present study is to describe the shopping mall as the major metropolitan consumption space in Turkey in general, and its capital city, Ankara, in particular, in the late twentieth and early twenty-first centuries. The shopping mall, accordingly, is described in terms of, first, its interaction with the metropolitan city at large; second, its meaning emerging out of its increasing association with the leisure practices of the metropolitan people; and third, its function as a new metropolitan public space, giving rise to the emergence of various shopping groups out of its space. The fieldwork for the present study has been conducted in Migros Alışveriş Merkezi, as the closest example of a shopping mall in Ankara, in April 2001, whereby 30 interviews with coincidental or regular customers of Migros Alışveriş Merkezi have iiibeen completed in weekends or weekday evenings, when customers preferred to spend their time free from work in the space. The 30 respondents were asked about, first, their views on what a shopping mall is, within its relation and contribution to the metropolitan city life at large; second, their thoughts on what a shopping mall means, in association with their leisure practices, giving rise to the conceptualization of the mall as a 'theatrical' as well as a 'utopian' space; and third, their opinions about the functioning of the shopping mall as a new metropolitan 'public space', resulting from the wide range of metropolitan groups of people within it. The output of the research indicates that the shopping mall as a metropolitan consumption space functions also as a 'leisure space' due to its 'theatrical' and 'utopian' character, as well as a 'public space' due to the heterogeneity of its customers. This heterogeneity, however, can be dealt with as an aggregation of various mall-specific, temporary, group formations, with flexible boundaries and no determined rules and regulations. On the other hand, there is also the possibility to talk about site-specific shopping groups across various shopping malls and centers, and shopping districts, throughout the metropolitan city.