The Examination of public basic education school principals competency levels with the perceptions of teachers and principals
İlköğretim devlet okulu müdürlerinin yeterlik düzeylerinin öğretmenlerin ve müdürlerin kendi algıları ile incelenmesi
- Tez No: 105159
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müdür Yeterlikleri, Yeterlik Düzeyleri V1 TC. ¥ftW6ftfiWtii MMİP MKÛMAtfTASYON MHIlCtZf, Principal Competencies, Competency Levels. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz İLKÖĞRETİM DEVLET OKULU MÜDÜRLERİNİN YETERLİK DÜZEYLERİNİN ÖĞRETMENLERİN VE MÜDÜRLERİN KENDİ ALGILARI İLE İNCELENMESİ Günay, Mehmet Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Danışman: Prof. Dr. Hasan Şimşek Eylül 2001, 103 pages Bu çalışma, ilköğretim devlet okulu müdürlerinin yeterlik düzeylerini kendilerinin ve öğretmenlerin algılan ile belirlemeyi amaçlar. Bu çalışmanın omeWemini, Ankara ilinin Çankaya bölgesindeki rastgele seçilmiş 30 ilköğretim okulu müdürleri ve 259 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, ilköğretim okulu müdürlerinin yeterliklerini belirlemeye yönelik Şahin tarafından Delfi tekniği ile geliştirilmiş anket maddelerinin 4'lü likert tipi ölçek ile okul müdürleri ve öğretmenler üzerinde uygulanarak elde edilmiştir. Öğretmen ve müdürlerin bazı demografik özellikleri ile ilgili bilgiler bu anketle toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi için betimsel istatistikler ve t test kullanılmıştır. Sonuçlar, müdürlerin kendilerini“Okul Çevre İlişkileri”yeterlik alanı dışındaki 7 yeterlik alanında çoğunlukla uygulama düzeyinde gördüklerini gösterirken,öğretmenlerin onların yeterlik seviyelerini çoğunlukla kavrama düzeyinde gördüklerini göstermiştir. Öğretmenler müdürleri sadece“Okul İşletmeciliği”yeterlik alanında uygulama düzeyinde görürlerken“İletişim”alanında da bilgi düzeyinde yeterli görmüşlerdir. Bu doğrultuda yapılan t test sonucu, müdürlerin kendilerini anlamlı bir farkla öğretmenlerin algılamalarından daha yeterli düzeyde algıladıklarım ortaya çıkarmıştır. Ön-Lisans ve Lians derecesine sahip müdürlerin kendi yeterlik düzeylerini algılamaları arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır. Elde edilen demografik veriler, örneklemdeki müdürlerin büyük bir çoğunluğunun yöneticilik konumunda tecrübe sahibi olduklarım, büyük bir çoğunluğunun erkek yönetici olduğunu ve yüksek lisans derecesine sahip hiçbir yöneticinin olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EXAMINATION OF PUBLIC BASIC EDUCATION SCHOOL PRINCIPALS' COMPETENCY LEVELS WITH THE PERCEPTIONS OF TEACHERS AND PRINCIPALS. Günay, Mehmet M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Hasan Şimşek September 2001, 103 pages This study aims to identify the public basic education school principals' competency levels with the perceptions of teachers and principals themselves. The sample of this study consisted of randomly selected 30 public basic education school principals and 259 teachers in Çankaya district of Ankara. The data were gathered through a questionnaire developed by Şahin in Delphi technique to identify principal competencies. Principals' perceptions of their own competency levels and teachers' perceptions of themselves were measured with 4-point likert scale. The data related with demographic characteristics of both teachers and principals were gathered by the questionnaire. mDescriptive statistics and t test were utilized to analyze the data. Analyses revealed that while principals mostly perceived themselves as competent at application level in all of the competency subscales except for“School Community Relations”. Teachers mostly perceived principals at comprehension level except for two subscales that are“Fiscal-Facilities Management”and“Communication”. Principals were perceived mostly at knowledge level in the subscale of“Communication”and mostly at application level in the subscale of“Fiscal-Facilities Management”, t test revealed that principals perceive themselves significantly more competent for all of the competency subscales than teachers' perceptions of their competency levels. There is no significant difference between prelicence and bachelor degree principals' perceptions of their competency levels. Demographic data shown that the large group of available principals in the sample is very highly experienced in their administrative posts. The majority of the principal sample is male. There is no principal in the sample having a Master's degree.